Ορκίστηκε ο μετριοπαθής νέος πρόεδρος του Ιράν

Σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία 50 και πλέον επίσημων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, έγινε η ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στο κοινοβούλιο της χώρας, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Την τελετή της ορκωμοσίας Ροχανί ενώπιον όλων των εκπροσώπων του έθνους μετέδωσε, κατευθείαν, η δημόσια τηλεόραση.

Ο νέος πρόεδρος ορκίστηκε να χρησιμοποιήσει όλες τις δεξιότητες και ικανότητές του, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανάλαβε με βάση το Σύνταγμα, καθώς επίσης και να διαφυλάττει την ιρανική θρησκεία.

Στην πρώτη ομιλία του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο μετριοπαθής κληρικός  αναφέρθηκε στις διαταραγμένες σχέσεις της χώρας με τη Δύση, λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και είπε ότι  “μόνη λύση για το Ιράν είναι ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις”.

Ο Ροχανί σημείωσε ακόμα πως το Ιράν επιδιώκει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τόνισε πως η διαφάνεια όλων των πλευρών είναι το κλειδί για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, αναφερόμενος στο γειτονικό Ισραήλ, το οποίο έχει απειλήσει την Τεχεράνη ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση .

"Η επίσημη παραλαβή καθηκόντων από τον πρόεδρο Ροχανί αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για το Ιράν, να δράσει γρήγορα για να διαλύσει τις μεγάλες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας " ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ.  

"Εάν ο νέος πρόεδρος βρει μια ειρηνική λύση στο ζήτημα αυτό (τα πυρηνικά) , τότε θα βρει στις ΗΠΑ έναν πρόθυμο εταίρο" τόνισε στην Ουάσινγκτον ο προεδρικός εκπρόσωπος, Τζέι Κάρνεϊ.

Αντίθετα, σκληρή ήταν η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το νέο πρόεδρο , Χασάν Ροχανί.

"Μπορεί ο πρόεδρος να άλλαξε, αλλά ο σκοπός του καθεστώτος δεν άλλαξε, παραμένει ο ίδιος. Το Ιράν στοχεύει  να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα και πυρηνικά όπλα και να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Αυτό αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι έχουμε δεσμευτεί να το αποτρέψουμε" είπε χαρακτηριστικά.