Σαρωτική νίκη του Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε

Απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων εξασφάλισε στο νέο κοινοβούλιο το κόμμα Zanu PF του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος κυβερνά αδιάλειπτα από το 1980 την Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο 89χρονος Μουγκάμπε αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 61% έναντι 34% για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε από το 2008,  Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Οι εκλογές της Τετάρτης διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, ωστόσο ο Τσβανγκιράι έχει ήδη ζητήσει από την Αφρικανική Ένωση και την SADC να διεξάγουν έρευνα χαρακτηρίζοντας "άκυρη" και "μη αναξιόπιστη" την ψηφοφορία.

"Το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) θα προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της νίκης του κόμματος ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις εκλογές, την οποία θεωρεί προϊόν νοθείας"  όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Τσβανγκιράι. 

Οι παρατηρητές πάντως έχουν ήδη δημοσίως χαρακτηρίσει "ελεύθερες και ειρηνικές" τις εκλογές αυτές, μολονότι παραδέχτηκαν ότι παρουσιάστηκαν ορισμένα μικροπροβλήματα.