Στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ συναντώνται αύριο Τρίτη, 30 Ιουλίου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές , για μια ιστορική επανέναρξη των συνομιλιών, έπειτα από διακοπή τριών ετών, -χωρίς ωστόσο μεγάλες προσδοκίες από την διεθνή κοινότητα.
Η καταρχήν συμφωνία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε στις 19 Ιουλίου, ύστερα από επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, με τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Σήμερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι διόρισε τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο Μάρτιν Ίντικ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, θα έχει ως βασικό καθήκον να επιβλέπει την επανάληψη των συνομιλιών, την οποία χαρακτήρισε "δύσκολη διαδικασία" δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν διακοπεί εδώ και τρία χρόνια.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων έδειξε και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Mε ανακοίνωση του, ο Αμερικανός πρόεδρος χρακτήρισε την έναρξη των συνομιλιών ως "ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός" αλλά προειδοποίησε ότι τους διαπραγματευτές περιμένει " σκληρή δουλειά και δύσκολες επιλογές" δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.
"Είμαι αισιόδοξος ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με καλή πίστη και με σταθερή εστίαση και αποφασιστικότητα" τονίζεται στην προεδρική ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στις διαπραγματεύσεις, προέβλεψε ότι οι συνομιλίες θα είναι "πολύ δύσκολες" αλλά επισήμανε ότι είναι απαραίτητες.
Ως δείγμα καλής θέλεης, το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για να απελευθερωθούν 104 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, στο πλαίσιο των προσπαθειών επανάληψης των άμεσων διμερών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων , γεγονός που "χαιρετίστηκε" από την παλαιστινιακή Αρχή.
Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο που προβλέπει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα.
"Είναι σημαντικό για τέτοιες ιστορικές αποφάσεις κάθε πολίτης να ψηφίσει άμεσα για ένα θέμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου .
Βασικό αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι το ισραηλινό πρόγραμμα εποικισμού στη Δυτική Όχθη ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους θα διαρκέσουν μήνες.
Όσον αφορά την Παλαιστινικά συμμετοχή, περιορίζεται στην Φατάχ του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος στις συνομιλίες .