Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν και περί τους 40 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τη βύθιση αλιευτικού πλοίου αρχές το βράδυ της Τρίτης στ΄ ανοιχτά του ινδονησιακού νησιού της Ιάβας. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα βρέφος, ένα κοριτσάκι και μια γυναίκα.
Το πλοίο κατευθυνόταν στην Αυστραλία. Μετέφερε μετανάστες οι οποίοι και θα ζητούσαν άσυλο στη χώρα αυτή.
Τουλάχιστον 160 άνθρωποι από το Μπανγκλαντές, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σρι Λάνκα διασώθηκαν, δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Δυτικής Ιάβας Σουχάρντι Αλιους.
Το πλοιάριο αναχώρησε από το ψαράδικο χωριό Σινταούν στη νότια ακτή της Ιάβας. Προορισμός του ήταν το νησί των Χριστουγέννων, αυστραλιανό έδαφος, σχετικά κοντά στην Ινδονησία, στο οποίο πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν με την ελπίδα να αποκτήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα.
Τριάντα οκτώ ναυαγοί, εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να φθάσουν στις ακτές.
Η αστυνομία και ψαράδες της περιοχής συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
"Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Επικεντρώνουμε τις επιχειρήσεις έρευνας στον εντοπισμό ναυαγών", εξήγησε ο αστυνομικός γενικός επιθεωρητής εκτιμώντας ότι έως 200 άνθρωποι πρέπει να επέβαιναν στο πλοίο.
Ένας διασωθείς είπε ότι στο πλοίο πρέπει να επέβαιναν 250 άνθρωποι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Daily Telegraph και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τουλάχιστον 60 άνθρωποι πρέπει να έχασαν τη ζωή τους. Η αυστραλιανή εφημερίδα επικαλείται έναν άνδρα, ονόματι Σοχέιλ, που είπε ότι είναι ο μόνος από μια ομάδα 61 Ιρανών οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από το Σινταούν.
"Είχαμε πρόβλημα με την μηχανή δύο ώρες μετά τον απόπλου. Η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη και το πλοίο έσπασε. Ο καπετάνιος του αλιευτικού εγκατέλειψε το πλοίο, διέφυγε με σωσίβια λέμβο. Δεν βοήθησε, δεν βοήθησε τα παιδιά, ούτε και το μωρό", πρόσθεσε.
"Το πλοίο πήρε νερά μόλις απέπλευσε", είπε ο Ομπιζέτ Ρόι, ένας 42χρονος διασωθείς από τη Σρι Λάνκα. "Το πλοίο άρχισε να γεμίζει νερό, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και άρχισε να πηδάει στη θάλασσα".
Ορισμένοι στάθηκαν τυχεροί και φόρεσαν σωσίβια γιλέκα που δεν ήταν αρκετά, ενώ άλλοι είχαν γαντζωθεί σε κομμάτια του σκάφους που επέπλεαν.
Μόλις σήμανε συναγερμός, οι ψαράδες του χωριού έτρεξαν να σώσουν τους ναυαγούς με τις βάρκες ή τα αλιευτικά σκάφη τους.
Πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Σρι Λάνκα ακολουθούν την θαλάσσια αυτή διαδρομή για να φθάσουν στην Αυστραλία. Επιβιβάζονται σε πλοιάρια επισφαλή, παρότι γνωρίζουν ότι τα σκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν μεγάλα ταξίδια. Πολλοί μεταξύ αυτών είναι σε απόγνωση, ενώ εκατοντάδες πνίγονται.
Από την 1η Ιανουαρίου, τουλάχιστον 15.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Αυστραλία με τέτοια σκάφη, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στην χώρα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν γι αυτούς.
Ο νέος πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στο εξής δεν θα αντιμετωπίζονται με ανοχή οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν με πλοίο στο έδαφος της Αυστραλίας, αλλά θα στέλνονται στην Παπούα-Νέα Γουινέα ή πίσω στις χώρες τους, ακόμη κι αν το αίτημά τους γίνει δεκτό.