Πέθανε ο “Νονός της Ηρωίνης”

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στη Μιανμάρ, ο βαρώνος των ναρκωτικών, αποκαλούμενος και “Νονός της Ηρωίνης” από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το περιστατικό έγινε γνωστό την Κυριακή, από πηγή, η οποία βρίσκεται κοντά στην οικογένεια.

O Lo Hsing Han πέθανε το Σάββατο στη Γιανκόν ανέφερε η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση διατήρησης της ανωνυμίας της.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης γι' αυτό άλλωστε και προτίμησε να παραμείνει άγνωστο το όνομά του, όπως ανέφερε άνθρωπος, ο οποίος σχετιζόταν με το μεγαλέμπορο.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστή η πραγματική αιτία θανάτου του.

Η εμπλοκή του με την εμπορία ναρκωτικών ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια.

Σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας στην τοπική πολιτοφυλακή και σε συνεργασία με τον τότε δικτάτορα – δεκαετία 60 – Ne Win, στο κυνήγι εναντίον των κομμουνιστών στην περιοχή της Kokang, δόθηκε η άδεια στο “Νονό της Ηρωίνης” να κάνει εμπόριο όπιου και ηρωίνης, δήλωσε ο Bertil Lintner, συγγραφέας βιβλίου για τα ναρκωτικά.

Η Μιανμάρ με τους καλύτερα εκπαιδευμένους και οπλισμένους πολιτοφύλακες, γνωστή και ως Βιρμανία, γρήγορα έγινε ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα ναρκωτικών της περιοχής.

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης είχε συλλάβει τον Lo Hsing Han στη βόρεια Ταϊλάνδη το 1973. Στη συνέχεια τον παρέδωσε στην κυβέρνηση της Βιρμανίας και καταδικάστηκε σε θάνατο - η οποία μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια - για προδοσία.

Το 1992 ο Lo Hsing Han και ο γιος του, Stephen, ίδρυσαν τον όμιλο Asia World, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως βιτρίνα για τις τρέχουσες συναλλαγές τους στο εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Βertil Lintner.

Γρήγορα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες, ο οποίος βοήθησε στην ενίσχυση της χούντας των στρατιωτικών, υπογράφοντας συμβόλαια για την εξαγορά λιμανιών, τη δημιουργία μεγάλων οδικών αρτηριών και αεροδρομίων.