Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο στρατός της Αιγύπτου, που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, τις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ μετά την επίθεση ένοπλων ισλαμιστών σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά, έγινε γνωστό από την εφημερίδα "Αλ Αχράμ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού Οσάμα Σακάρ δήλωσε πως η "κατάσταση ετοιμότητας" ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις δύο επαρχίες εξαιτίας της επίθεσης.
Η επίθεση, η οποία ήταν η τελευταία σε μια σειρά επεισοδίων σχετικών με την ασφάλεια στην περιοχή αυτή, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Δεν είναι σαφές αν τα επεισόδια ήταν συντονισμένα και αποτελούσαν αντίδραση στην καθαίρεσή του.
Από στρατιωτικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο έγινε εξάλλου γνωστό πως, έπειτα από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά, η Αίγυπτος έκλεισε επ' αόριστον το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα.
Το μεθοριακό πέρασμα είχε ανοίξει το 2011 μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η κυβέρνηση του οποίου ήταν αντίθετη στη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα και είχε βοηθήσει το Ισραήλ να επιβάλει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.
Τρεις νεκροί στο Κάιρο
Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές ποιος άνοιξε πυρ.
Πάντως ο αιγυπτιακός στρατός αρνείται ότι άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, καθώς εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου.
Δύο νεκροί αστυνομικοί από πυρά ενόπλων
Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά άγνωστων ενόπλων στην πόλη Ελ Αρίς, στο Σινά, μπροστά σε ένα δημόσιο κτίριο, ανέφεραν ιατρικές πηγές. Οι αστυνομικοί φρουρούσαν το κτίριο, όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν και κατά πόσον η επίθεση αυτή, καθώς και άλλη μία εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στην κοντινή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αποτελεί αντίδραση στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.
Διέλυσε την άνω βουλή ο Μανσούρ
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, διέλυσε σήμερα την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Μανσούρ διόρισε τον Μοχάμεντ Αχμέντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ρααφάτ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δε συνελήφθη ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων
Την πληροφορία που κυκλοφόρησε χθες ότι ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντίε, συνελήφθη από τον στρατό διέψευσε ο ίδιος ο Μπαντίε, που νωρίτερα μίλησε σε συγκεντρωμένους ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε προάστιο του Καΐρου.
"Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας", δήλωσε ο Μπαντίε, σημειώνοντας ότι "το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ".
Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δε θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς "στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας".
"Αντίθετο με τη δημοκρατία το πραξικόπημα"
Έντονες ήταν και σήμερα οι αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας για την ανατροπή του Μόρσι, με τον Ταγίο Ερντογάν να κάνει λόγο ανοιχτά για πραξικόπημα, λέξη που οι περισσότεροι διπλωμάτες ανά τον κόσμο αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν.
"Όπου κι αν γίνονται τα πραξικοπήματα είναι κάτι κακό. Τα πραξικοπήματα έρχονται σαφώς σε αντίθεση με την δημοκρατία", σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση. "Αυτοί που υπολογίζουν στα όπλα τους, αυτοί που υπολογίζουν στην δύναμη των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να οικοδομήσουν την δημοκρατία (...). Η δημοκρατία μπορεί μόνον να οικοδομηθεί με τις κάλπες", πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την άρνηση των δυτικών χωρών να θεωρήσουν πραξικόπημα την επέμβαση αυτή του αιγυπτιακού στρατού. "Οι Δυτικοί απέτυχαν στο τεστ της ειλικρίνειας", σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Λυπάμαι, αλλά η δημοκρατία δεν δέχεται το 'δύο μέτρα και δύο σταθμά'".