Εξηγήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που κράτησαν το Μοράλες στο έδαφος της Βιέννης ζητούν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στη Λατινική Αμερική.
"Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι της Βολιβίας, του Ισημερινού, του Σουρινάμ, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην πόλη Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας.
Οι ηγέτες των χωρών αυτών, μέλη της 'Ενωσης των κρατών της Λατινικής Αμερικής (Unasur), η οποία αριθμεί 12 χώρες, συναντήθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μοράλες μια ημέρα μετά την επεισοδιακή επιστροφή του από τη Ρωσία.
Οι πρόεδροι των χωρών αυτών τόνισαν ότι "η προσβολή" που υπέστη ο Μοράλες δεν είναι μόνο μια προσβολή προς το πρόσωπό του, αλλά μια προσβολή προς όλη τη Λατινική Αμερική και ζήτησαν εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για την απόφασή τους να απαγορεύσουν την πτήση του αεροσκάφους του Μοράλες στον εναέριο χώρο τους.
Μάλιστα, την ώρα που το αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Βιέννης, τα tweets των ηγετών της Λατινικής Αμερικής είχαν πάρει φωτιά.
Η πλέον πολυγραφότατη φαίνεται πως ήταν η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ.
H πρόεδρος της Αργεντινής (@CFKArgentina) ξεκινά να γράφει:
Και συνεχίζει μιλώντας στον πρόεδρο του Ισημερινού, Κορρέα:
Kι εκείνος απαντά:
H κα Φερνάντεζ συνεχίζει:
O Ραφαέλ Κορρέα απαντά:
Στη συζήτηση μπαίνει και ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Μαδούρο: