Δε μιλούν για πραξικόπημα στην Αίγυπτο οι ξένοι διπλωμάτες

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι διπλωμάτες αναφορικά με τα γεγονότα στην Αίγυπτο, με τους περισσότερους να αποφεύγουν τεχνηέντως να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “πραξικόπημα” και να δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το νέο καθεστώς.

Αυτή ακριβώς είναι για παράδειγμα η στάση της Μεγάλης Βρετανίας, που ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με τη νέα εξουσία. "Δεν υποστηρίζουμε τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε ένα δημοκρατικό σύστημα, όμως θα εργαστούμε με τις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία στην Αίγυπτο", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ δήλωσε πως η ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μόρσι είναι ένα "επικίνδυνο προηγούμενο", όμως "οφείλουμε να καταλάβουμε πως αυτή η επέμβαση είναι δημοφιλής".

Αντίθετα, ιδιαίτερα έντονη ήταν η γερμανική αντίδραση, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε να κάνει λόγο για σοβαρή αποτυχία για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο. "Επείγει για την Ευρώπη να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη συνταγματική τάξη", σημείωσε ο Βεστερβέλε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις αιγυπτιακές στρατιωτικές αρχές να επιστρέψουν όλη την εξουσία γρήγορα και με υπεύθυνο τρόπο σε μια πολιτική κυβέρνηση εκλεγμένη δημοκρατικά, βάσει μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας", ενώ δεν προέβη σε κανένα χαρακτηρισμό για την ανατροπή του Μόρσι, αλλά ανακοίνωσε μόνο ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία να μελετήσουν τις νομικές "συνέπειες" της νέας κατάστασης για την αρωγή που η Ουάσινγκτον προσφέρει κάθε χρόνο στην Αίγυπτο, και η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, δεν μπορεί να χορηγείται σε μια χώρα στην οποία έχει σημειωθεί πραξικόπημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάλεσε όλες τις πλευρές "να επιστρέψουν γρήγορα στη δημοκρατική διαδικασία", κυρίως με τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, τις οποίες υποσχέθηκαν οι στρατιωτικοί, χωρίς όμως να προσδιορίσουν ημερομηνία. Η ΕΕ απέφυγε να μιλήσει για πραξικόπημα, ζητώντας πάντως να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ζήτησε παράλληλα "να επανέλθει στην εξουσία το συντομότερο δυνατόν μια πολιτική κυβέρνηση, αντανακλώντας τις προσδοκίες του λαού". Πρόσθεσε πως μια πολιτική λύση θα πρέπει να ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Η Κίνα δήλωσε πως "σέβεται την επιλογή του αιγυπτιακού λαού" και κάλεσε επίσης σε διάλογο και συμφιλίωση, ενώ η Ρωσία κάλεσε από την πλευρά της όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και να τοποθετηθούν "εντός του δημοκρατικού πλαισίου, χωρίς βία και με σεβασμό των συμφερόντων όλων των στρωμάτων και όλων των θρησκευμάτων της αιγυπτιακής κοινωνίας", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις αραβικές και τις άλλες χώρες της περιοχής, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη το νέο προσωρινό πρόεδρο, τον Άντλι Μανσούρ, τον οποίο χαρακτήρισε "πρόεδρο της αδελφής Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου" πριν καν ο τελευταίος ορκισθεί. Η Συρία, με την οποία ο πρόεδρος Μόρσι είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, δήλωσε πως η πτώση του Αιγύπτιου προέδρου αποτελεί ένα "μεγάλο επίτευγμα".

Ο νέος εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, συνεχάρη τον Άντλι Μανσούρ για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο QNA, ενώ το Ιράν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι σέβεται "τη βούληση του λαού" της Αιγύπτου και επέμεινε στην ανάγκη "να απαντηθούν τα νόμιμα αιτήματά του" μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Όσο για το Ισραήλ, οι εκεί διπλωμάτες προτιμούν να τηρούν χαμηλούς τόνους για το θέμα, που αφορά στην πρώτη αραβική χώρα με την οποία το Ισραήλ υπέγραψε συνθήκη ειρήνης το 1979. "Είναι ένα εσωτερικό αιγυπτιακό πρόβλημα", δήλωσε λακωνικά ο υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς. Όμως σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, "η σημερινή κατάσταση στέλνει ωστικά κύματα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, εξ ου και μια κάποια ανησυχία στο Ισραήλ".