Αίγυπτος: Νέο κύκλο αίματος έφερε η Αραβική Άνοιξη

Η εικόνα οικεία. Ωστόσο προκαλεί θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα. Οι δρόμοι του Καΐρου και δεκάδων άλλων πόλεων γέμισαν με κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν τις πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Τον αποκαλούν Φαραώ και ζητούν να φύγει.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι πέφτουν νεκροί. 613 είναι οι τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά.

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανάδειξη του Μόρσι στην εξουσία, έγιναν στην Αίγυπτο οι πιο ογκώδεις διαδηλώσεις που έχει δει η χώρα από την εποχή που ανετράπη, με το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Δύο ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές. Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Μόρσι: Έχω κάνει λάθη αλλά θα τα διορθώσω

Ο πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, γνωρίζει ότι έχει κάνει λάθη και εργάζεται ώστε να τα διορθώσει, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση του Μόρσι.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος, Ομάρ Αμέρ, είπε ότι ο Μόρσι έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τις επανειλημμένες εκκλήσεις για εθνικό διάλογο. "(Ο Μόρσι) ανακοίνωσε σε όλους του Αιγυπτίους πολίτες ότι έχει κάνει λάθη και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διόρθωσής τους", δήλωσε ο Αμέρ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις κινητοποιήσεις εκατομμυρίων διαδηλωτών που απαιτούσαν την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Το ερώτημα για το αν η Αίγυπτος βυθίζεται σε ένα εμφυλιακό χάος παραμένει αναπάντητο. Όπως επίσης και το κατά πόσον η Αραβική Άνοιξη θα πραγματοποιήσει τελικά τα όσα ευαγγελίστηκε. Μέχρι τότε, η πλατεία Ταχρίρ εξακολουθεί να βάφεται με αίμα.