Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα, στην οποία δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στη Συρία, βρίσκεται στην Τουρκία για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την πιθανή χρήση τέτοιου είδους όπλων στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Τα μέλη της επιτροπής, που επελέγησαν από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, βρίσκονταν από τον Απρίλιο σε επιφυλακή στην Κύπρο χωρίς να μπορούν να μεταβούν στη Συρία παρά τις πληροφορίες που δίνονταν στη δημοσιότητα από δυτικές κυβερνήσεις περί επιθέσεων με χημικά όπλα.
Αυτή την εβδομάδα εστάλησαν στην Τουρκία και σήμερα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τούρκος ανώτατος αξιωματούχος, ο επικεφαλής της επιτροπής, ο σουηδός επιστήμονας Άκε Σέλστρομ, συναντάται με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η συριακή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για χρήση φονικών χημικών όπλων, περιλαμβανόμενου του αερίου σαρίν, στη διάρκεια της διετούς ένοπλης σύγκρουσης.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Μάρτιο του 2011 σε αυτήν την πλέον μακρόχρονη και πλέον βίαιη από τις πρόσφατες εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκδηλώσει την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η επιτροπή του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα δεν έχει σημειώσει επιτυχία στο έργο της, είπε στο Ρόιτερς διπλωμάτης.
Από την Τουρκία, οι επιθεωρητές δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν δείγματα του εδάφους που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούνταν ως επιστημονικά πειστήρια για τη χρήση χημικών, αλλά θα μπορέσουν να συνθέσουν τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες που θα συλλέξουν καθώς και να πάρουν δείγματα αίματος αυτοπτών μαρτύρων των επιθέσεων ή θυμάτων.
"Δεδομένου ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Συρία, ο Σέλστρομ επισκέπτεται χώρες όπως η Τουρκία, η Γαλλία και η Βρετανία που διαθέτουν κάποιες πληροφορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία", δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Σέλστρομ επισκέφθηκε τη συνοριακή περιοχή Τουρκίας-Συρίας και μίλησε με αξιωματούχους που του παρέδωσαν στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων, είπε η πηγή.
Η Συρία είναι μία από τις επτά χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997, αλλά πιστεύεται ότι διαθέτει σημαντικό οπλοστάσιο χημικών όπλων, όπως σαρίν, VX και αέριο μουστάρδας.
Η κυβέρνηση Άσαντ απορρίπτει ως ψευδείς τις πληροφορίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές χημικά όπλα εναντίων σύρων πολιτών και υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μία απόπειρα δικαιολόγησης της ξένης στρατιωτικής επέμβασης.