Πρόταση-παγίδα στο Twitter από την Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από το Twitter να ιδρύσει ένα γραφείο εκπροσώπησης εντός της χώρας, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε περιγραψει  "μάστιγα". 

"Είπαμε σε όλους τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι,αν λειτουργείτε στην Τουρκία πρέπει να συμμορφώνεστε προς τον τουρκικό νόμο", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους.

"Όταν ζητούνται πληροφορίες, θέλουμε να βλέπουμε κάποιον στην Τουρκία που μπορεί να τις παρέχει. Χρειάζεται να υπάρχει ένας συνομιλητής στον οποίο να μπορούμε να εκφράσουμε τα παράπονά μας και ο οποίος να μπορεί να διορθώσει ένα σφάλμα αν υπάρχει κάποιο", πρόσθεσε.

Την ώρα που η Άγκυρα δεν είχε προβλήματα με το Facebook, το οποίο είχε εργαστεί για ένα διάστημα με τις τουρκικές αρχές και είχε εκπροσώπους εντός της Τουρκίας, ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δει μια "θετική προσέγγιση" από το Twitter μετά την έκδοση από την Τουρκία των "απαραίτητων προειδοποιήσεων" προς τον ιστότοπο πάνω στο ζήτημα αυτό.

"Το Twitter θα συμμορφωθεί πιθανώς κι αυτό. Διαφορετικά πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να διατηρηθεί", προειδοποίησε  ο Τούρκος υπουργός.

Εν τω μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter και το Facebook να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των χρηστών που είχαν ανεβάσει μηνύματα που θεωρούνταν προσβλητικά για την κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων στη Τουρκία. Παράλληλα, η αστυνομία συνέλαβε αρκετές δεκάδες ανθρώπους που ήταν ύποπτοι για την υποκίνηση ταραχών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το Twitter ανταποκρίθηκε στο αίτημα αλλά - σε ανακοίνωσή του-  το Facebook αναφέρει ότι δεν παρείχε τα στοιχεία χρηστών στις τουρκικές αρχές.

Την ώρα που τα γνωστότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αγνοούσαν τις διαδηλώσεις κατά τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών, οι ιστότoποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, αναδύθηκαν ως η κύρια διέξοδος για τους Τούρκους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση.