Υπόθεση Σνόουντεν: Λαβράκι έπιασε (;) η Μόσχα

Ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκεται στο χώρο μεταβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας. Περιέργως, κανείς δεν τον έχει δει ακόμη. Το γεγονός ότι μένει τόσες ώρες σε ένα χώρο, που θα ήταν εύκολο να συλληφθεί, ενισχύει τις πληροφορίες, οι οποίες τον θέλουν να συνομιλεί με τις ρωσικές αρχές, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες, που τον θεωρούν "λαβράκι", το οποίο δεν θα πρέπει να χάσουν.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα μπορεί ακόμη και να τον παραδώσει στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μίας ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγής, παρότι αυτό φαντάζει λιγότερο πιθανό, αφού ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της κατασκοπείας στην πατρίδα του.

"Είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του", δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν απάντησε άμεσα στο πρακτορείο Reuters, που ζήτησε κάποιο σχόλιο, αλλά ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας - επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν ήταν KGB - είπε ότι η Μόσχα είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία, υποθέτοντας ότι ο Σνόουντεν θα θέλει να συνεργαστεί.

Η φημολογία, περί ανάμειξης της FSB στην άφιξη του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ, ξεκίνησε με το που προσγειώθηκε το αεροπλάνο την Κυριακή, όταν περί τους 24 πράκτορες με πολιτικά εντοπίστηκαν να ελέγχουν το χώρο μετεπιβίβασης, κάποιες φορές, μάλιστα, συνοδευόμενοι από ένστολους αστυνομικούς.