Στα ίχνη του Ασάνζ, μόνο που αυτός θα πάει στη χώρα και όχι σε κάποια πρεσβεία, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην πράκτορας της CIA που αποκάλυψε το σκάνδαλο - μαμούθ με τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων τηλεφώνων στις ΗΠΑ, ζήτησε άσυλο από το κράτος του Ισημερινού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το... βαθύ λαρύγγι της CIA, θα μετέβαινε στην Αβάνα και από εκεί στον Ισημερινό.
Δημοσιογράφοι και πράκτορες είχαν βάλει στο μικροσκόπιο πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot όπου πιστευόταν ότι θα επέβαινε Σνόουντεν.
Όμως εκείνος άφαντος.
Ρώσοι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Αβάνας δήλωσαν ότι κανείς δεν είδε τον Σνόουντεν και ότι δεν παρατήρησαν να έχουν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.
Όταν έκανε την εμφάνισή του ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν. Εκείνος έβγαλε τότε τη δική του φωτογραφική μηχανή, τράβηξε φωτογραφία τους φωτογράφους και είπε: "όχι, δεν υπάρχει κανένας Σνόουντεν".
Μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους δήλωσαν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν σ' αυτό αμέσως μετά την απογείωσή του ότι ο Σνόουντεν δεν είναι επιβάτης της πτήσης αυτής.
Ο Σνόουντεν επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύεται σήμερα, ο Σνόουντεν τονίζει ότι είχε προσληφθεί από την ιδιωτική εταιρεία Βooz Allen Hamilton με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις δραστηριότητες της NSA.
Ο Σνόουντεν εργαζόταν στην εταιρεία αυτή στη Χαβάη απ' όπου αναχώρησε στις 20 Μαΐου για το Χονγκ Κονγκ.
"Τα καθήκοντά μου στην εταιρεία αυτή μου επέτρεπαν την πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σε ο,τιδήποτε άλλο παρακολουθούσε η NSA σ' όλο τον κόσμο. Γι' αυτό δέχθηκα τη θέση αυτή", τονίζει ο Σνόουντεν.
Η εταιρεία αυτή απέλυσε τον Σνόουντεν μετά τις διαρροές στον Τύπο.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει "με πολύ μεγάλη προσοχή" το αίτημα του Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.