Η νίκη ενός 23χρονου πρόσφυγα από τον καταυλισμό Χανς Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, στο διαγωνισμό τραγουδιού Arab Idol ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ενθουσιασμού σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις, προσφέροντας μία σπάνια στιγμή ευτυχίας στους Παλαιστίνιους, εν μέσω της διαρκούς διαμάχης με το Ισραήλ.
Ο 23χρονος Μοχάμεντ Ασάφ, με ταπεινές ρίζες, κατόρθωσε να γίνει ιδιαίτερα προσφιλής στα εκατομμύρια των Αράβων τηλεθεατών, που παρακολουθούσαν το μουσικό διαγωνισμό, τραγουδώντας παλαιστινιακά πατριωτικά άσματα και αραβικά δημοτικά τραγούδια, χάρη στα οποία κατέκτησε τη μερίδα του λέοντος στις ψήφους.
Βλέποντας τη νίκη του νεαρού πρόσφυγα από γιγαντοοθόνες, στην Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Πυροτεχνήματα, χοροί στους δρόμους και ο ήχος από τις κόρνες των αυτοκινήτων, δημιούργησαν ένα σκηνικό απόλυτου ενθουσιασμού στα παλαιστινιακά εδάφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκταση των πανηγυρισμών ήταν τέτοια που ξεπέρασε κατά πολύ σε μέγεθος τα δεκάδες πολιτικά συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, ακόμη και το ενθουσιώδες κύμα πανηγυρισμών, μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου οι Παλαιστίνιοι απέκτησαν status κρατικής οντότητας.
“Αυτός ο διαγωνισμός έδειξε ότι οι Παλαιστίνιοι δε μάχονται μόνο, αλλά χαίρονται και μπορούν να δημιουργούν τέχνη”, ανέφερε ο Αουάντ Νατζίμπ, μέλος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
“Αυτή η νίκη είναι μια πηγή υπερηφάνειας, μια νίκη για το λαό μας, στο δρόμο για την επίτευξη των ονείρων του, για τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η αναφορά αυτή του Αμπάς έρχεται ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, μετά την παραίτηση αυτή την εβδομάδα του πρωθυπουργού του και την πίεση που δέχεται από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να ξεκινήσει εκ νέου τις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Υπήρξαν όμως και οι αντίθετες απόψεις. Αρκετοί μουσουλμάνοι κληρικοί με κηρύγματα στηλίτευσαν το θέαμα, λέγοντας ότι ο τίτλος αυτός ενθάρρυνε την ειδωλολατρία και ότι οι άνθρωποι θα ήταν καλύτερο να δαπανούν την ενέργειά τους αντιμετωπίζοντας την κατοχή του Ισραήλ. Αλλά και αρκετοί πολιτικοί ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι το λαμπερό θέαμα δεν συμβαδίζει με τα δεινά του παλαιστινιακού λαού.
Όσο για το αν η φωνή του Ασάφ δικαιολογεί αυτήν την υστερία, κρίνετε από μόνοι σας: