Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι μικροί Παλαιστίνιοι

Σοκαριστική είναι η έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα Οργάνωση του ΟΗΕ, σχετικά με το πως αντιμετωπίζει το Ισραήλ τα παιδιά της Γάζας.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού- σε έκθεση που συνέταξε μετά την εξέταση 10ετούς περιόδου από το 2002- κατηγορεί  τις ισραηλινές δυνάμεις ότι κακομεταχειρίζονται παιδιά από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, φυλακίζοντας και βασανίζοντας τα, ή ακόμα  χρησιμοποιώντας τα ως ανθρώπινες ασπίδες.

"Παιδιά Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία, υποβάλλονται συστηματικά σε ταπεινωτική μεταχείριση και συχνά σε βασανιστήρια, ανακρίνονται στα εβραϊκά, μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και υπογράφουν ομολογίες στα εβραϊκά προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Επιτροπής.

Κατά την 10ετή αυτή περίοδο που εξετάζεται στην έκθεση, υπολογίζεται ότι 7.000 παιδιά Παλαιστινίων ηλικίας 12 ως 17 ετών, ορισμένα ακόμη και 9 ετών, έχουν συλληφθεί, ανακριθεί και κρατηθεί. Πολλά οδηγούνται ενώπιον στρατοδικείων με αλυσίδες στα πόδια και χειροπέδες, ενώ κάποιοι νέοι κρατούνται στην απομόνωση, ορισμένες φορές για μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα περισσότερα παιδιά Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται κατηγορούνται για τη ρίψη πετρών, αδίκημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή έως και 20 ετών κάθειρξης, σύμφωνα με την επιτροπή, ενώ όπως προσθέτει ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ομολογήσει την συχνά αυθαίρετη φύση των συλλήψεων αυτών.

Ακόμα χειρότερα, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν  βαθιά ανησυχία διότι "χρησιμοποιούνται συνεχώς μικροί Παλαιστίνιοι ως ανθρώπινες ασπίδες και ως πληροφοριοδότες" στις καθημερινές μάχες που διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές,  λέγοντας ότι 14 τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μόνον μεταξύ του Ιανουαρίου του 2010 και του Μαρτίου του 2013.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χρησιμοποιήσει μικρούς Παλαιστίνιους για να μπουν αυτοί μέσα σε ενδεχομένως επικίνδυνα κτίρια πριν από τους ίδιους και για να στέκονται μπροστά από στρατιωτικά οχήματα για να αποτρέπουν την ρίψη πετρών, προστίθεται στην έκθεση.

"Εκατοντάδες παιδιά Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματιστεί κατά την διάρκεια της περιόδου αναφοράς (από το 2002) ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων από την πλευρά του κράτους, ιδιαίτερα στην Γάζα, όπου το κράτος προχώρησε στην (πραγματοποίηση) αεροπορικών και ναυτικών πληγμάτων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική παρουσία παιδιών, αψηφώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις αρχές της αναλογικότητας και της διάκρισης", αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον,οι αρχές του Ισραήλ αρνούνται τακτικά στα παιδιά από την Γάζα και την Δυτική Όχθη την εγγραφή της γέννησής τους στα μητρώα και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε αξιοπρεπή σχολεία και σε καθαρό νερό. 

Απαντώντας στα αποτελέσματα της έκθεσης, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε το κατά πόσο  η έρευνα αυτή της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι καινούρια.

"Αν κάποιος θέλει απλώς να μεγεθύνει τις πολιτικές του προκαταλήψεις και να πλήξει πολιτικά το Ισραήλ όχι στηριζόμενος σε μια νέα έκθεση, στην επιτόπου εργασία, αλλά απλώς ανακυκλώνοντας παλιά πράγματα, αυτό δεν έχει καμία ουσία", σημείωσε ο εκπρόσωπος Γιγκάλ Παλμόρ.