Η διαφθορά… εν οίκω και εν δήμω στο Μόντρεαλ

Χωρίς ιδιαίτερες ανακοινώσεις αλλά με συνοπτικές διαδικασίες αστυνομικοί της Μονάδας Κατά Της Διαφθοράς του Κεμπέκ συνέλαβαν το δήμαρχο του Μόντρεαλ Michael Applebaum, όπως μεταδίδουν καναδικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων και η τηλεόραση CTV.

Ο Applebaum βρισκόταν στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας, για υποθέσεις παράνομων συναλλαγών real estate την εποχή που υπηρετούσε τη θητεία του ως δήμαρχος στο δήμο Côte-des-Neiges–Notre-Dame-de-Grâce.

Τον Ιανουάριο είχαν διαρρεύσει σχετικές πληροφορίες ότι βρισκόταν υπό έρευνα αλλά ο ίδιος το είχε αρνηθεί.

Ο Applebaum ανέλαβε τη δημαρχία του Μόντρεαλ τον περασμένο Νοέμβριο ως αντικαταστάτης, προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία του Gérald Tremblay ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος κατηγοριών ότι έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από κατασκευαστικές εταιρείες που συνδέονται με τη μαφία, με αντάλλαγμα συμβόλαια για δημόσια έργα.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς στο Μόντρεαλ έρχονται την ίδια περίοδο που και ο δήμαρχος του Τορόντο, Rob Ford, βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς δημοσιεύτηκε βίντεο που τον δείχνει να κάνει χρήση παράνομων ουσιών. Η αστυνομία, σε έφοδο σε διαμέρισμα μετά τις αποκαλύψεις για το Ford συνέλαβε 43 άτομα και κατάσχεσε όπλα αξίας 570.000 δολαρίων.