Τουρκία: Η ακάθιστος… διαμαρτυρία

Αυτή η διαμαρτυρία δεν είχε βία, δεν είναι φωνές, δεν είχε πλακάτ, ούτε καταστροφές. Η αστυνομία δεν απάντησε με δακρυγόνα, ούτε με αντλίες νερού. Γιατί αυτή η διαμαρτυρία τους άφησε όλους... στήλες άλατος. Και πρώτον και κύρια το διαμαρτυρόμενο.

Η εικόνα ενός νεαρού άνδρα με λευκό πουκάμισο ο οποίος έκατσε όρθιος στην πλατεία Ταξίμ για 8 ολόκληρες ώρες για να διαμαρτυρηθεί για τα όσα γίνονται στην Τουρκία κάνει το γύρο του κόσμου. Αρχικά ο άνδρας, που σύμφωνα με τον Τύπο, ονομάζεται Ερντέμ Γκιουντούζ, δεν τράβηξε την προσοχή. Όμως οι ώρες περνούσαν κι εκείνος δεν έφευγε από το "πόστο" του.

Η διαμαρτυρία του, του έδωσε το προσωνύμιο "standing man". Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, τον προσέγγισαν αστυνομικοί που βρίσκονται στην πλατεία. Έκαναν έρευνα στον σάκο που έχει δίπλα του και όταν είδαν ότι ο σάκος περιέχει μπισκότα και νερό, δεν επενέβησαν.

Από τα μεσάνυχτα, έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος γύρω του. Έχει ήδη δημιουργηθεί και σχετική ιστοσελίδα (duranadam.com) όπου εμφανίζονται φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία.

Παρόμοια διαμαρτυρία είναι σε εξέλιξη και στην Άγκυρα, όπου μία γυναίκα στέκεται όρθια στο σημείο όπου πριν από μερικές μέρες είχε τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

Δεκάδες προσαγωγές έγιναν τα ξημερώματα από την αστυνομία, κυρίως ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Γκιουντούζ. Τον ίδιο ωστόσο δεν τον πείραξαν.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεχίσει.

Άρωμα εμφυλίου στην Τουρκία

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το κλίμα πόλωσης στη χώρα από τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων δύον εβδομάδων ως "προ-εμφυλιακό" καθώς, οι επικριτές του Τούρκου πρωθυπουργού δεν υποχωρούν στη βίαιη καταστολή από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας και, παρά τη φαινομενική διάθεση υποχώρησης που είχε δείξει τις προηγούμενες μέρες, ο Ερντογάν παραμένει πρακτικά αδιάλλακτος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίνκ, ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος και "αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις".