Διαφάνεια στα πυρηνικά υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης - το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία δυτικών κυρώσεων- αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράν,Χασάν Ρουχανί, στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου, δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές.

 

Ο μετριοπαθής κληρικός δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, δεσμεύτηκε όμως για περισσότερη διαφάνεια στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τις κυρώσεις και τα εμπάργκο των δυτικών χωρών προς τη χώρα του "άδικα" και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν σκοπεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων αλλά είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

 

Ο Ρουχανί τόνισε ότι η κυβέρνηση του θα ακολουθήσει το δρόμο της μετριοπάθειας στην εξωτερική πολιτική, με στόχο . Στόχος "τη σωτηρία της οικονομίας και η αναβίωση της ηθικής και εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης με τον υπόλοιπο κόσμο". 

Ο Χασάν Ροχανί, που μιλά άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και ρωσικά, συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50%, χάρη στις προεκλογικές υποσχέσεις του για "άνοιγμα» στη διεθνή κοινότητα και οικονομική ανάκαμψη της χώρας, που στενάζει υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων.

Ακόμα όμως και αν οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, αναλυτές επισημαίνουν ότι το έργο του  μετριοπαθή κληρικού-  και πρώην διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- θα έχει στενά περιθώρια ελιγμών, καθώς ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμνεΐ, διατηρεί τον τελευταίο λόγο για την πορεία της χώρας.