Δημοψήφισμα για το Γκεζί και νέες απειλές από τον Ερντογάν

Μετά από 13 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων και πολύνεκρων επεισοδίων σε όλη τη Τουρκία, ο Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε τελικά σήμερα με τους διοργανωτές του κινήματος OccupyGezim, τους ακτιβιστές του πάρκου Γκεζίμ της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, από όπου ξεκίνησε το πρωτοφανές αντικαθεστωτικό κύμα διαδηλώσεων, όπως είχε ανακοινωθεί την Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος  του κυβερνώντος κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο να διεξάγει δημοψήφισμα, για το μέλλον του πολύπαθου πάρκου Γκεζίμ και κάλεσε τους κατασκηνωμένους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών για τον τερματισμό των διαδηλώσεων στο πάρκο και την πλατεία Ταξίμ  μέσα σε 24 ώρες.

Παράλληλα,  σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι "μέχρι σήμερα δεν έχουμε απαντήσει στη γροθιά με γροθιά. Από εδώ και πέρα όμως οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν διαφορετικά".

Λίγο μετά την ανακοίνωση της λύσης που προτείνει η κυβέρνηση, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν και πάλι στην πλατεία Ταξίμ, σχηματίζοντας γύρω από το πάρκο Γκεζίμ μια ανθρώπινη αλυσίδα περιφρούρησης(φωτ).

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως θα βάλει  τέλος στις διαδηλώσεις και δέχθηκε την συνάντηση με τους όρους ότι οι διαδηλωτές δεν θα θέσουν πολιτικά αιτήματα ούτε ζητήσουν  την "απομάκρυνση της αστυνομίας  και την απελευθέρωση όσων έχουν προσαχθεί κατά τα επεισόδια

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε σήμερα τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι "είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους επικριτές της, αλλά οι βίαιες διαδηλώσεις είναι ένα διαφορετικό θέμα"