Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ

 Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και πάλι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μερικές ώρες αφού η αστυνομία έκανε έφοδο στους κατασκηνωμένους ακτιβιστές του πάρκου Γκεζίμ, κάνοντας μαζική χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση, για να "καθαρίσει" την πλατεία. 

Ύστερα από μία ημέρα άγριων συμπλοκών, με οδοφράγματα, μολότοφ και πετροπόλεμο, όσο περνά η ώρα και νυχτώνει, οι διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία, αψηφώντας τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι οι τραυματίες που μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

H κατάσταση στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ παράμενει έκρυθμη καθώς οι "προειδοποιήσεις" του Τούρκου πρωθυπουργού για "μηδενική ανοχή" δεν φαίνεται να πτοούν τους διαδηλωτές, που παραμένουν στους δρόμους για 12η μέρα.

Καθώς μία φάλαγγα αστυνομικών με κράνη κινούνταν προς την πλατεία, οι δυνάμεις καταστολής έστρεψαν τις αντλίες νερού εναντίον ενός άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο που κρατούσε στα χέρια του την τουρκική σημαία μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η αστυνομία θα συνεχίσει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις της κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, μέρα και νύχτα, έως ότου απομακρυνθούν οι διαδηλωτές και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μείνει μακριά για την δική του ασφάλεια.

"Θα συνεχίσουμε τα μέτρα μας αδιάκοπα, είτε είναι μέρα είτε είναι νύχτα, έως ότου απομακρυνθούν περιθωριακά στοιχεία και η πλατεία ανοίξει στον κόσμο", δήλωσε ο  Χουσεΐν Αβνί Μουτλού σε σύντομη τηλεοπτική του ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται κοκτέιλ μολότοφ στις διαδηλώσεις και αυτό, μαζί με κάποιες εικόνες που έδειχναν έναν από αυτούς που πετούσαν βόμβες μολότοφ να κρατά ασύρματο και να έχει στη μέση του κάτι που έμοιαζε με όπλο, προκάλεσε καταγγελίες περί προβοκάτσιας.

Δείτε φωτογραφίες: Το πρωί των δακρυγόνων στην πλατεία Ταξίμ

Ερντογάν προς διαδηλωτές: Ανοχή τέλος

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός διαμηνύει πως στο εξής δεν θα δείξει καμία ανοχή για όσους κατεβαίνουν στους δρόμους.

"Τα επεισόδια αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κύκλων του κεφαλαίου. Είναι γνωστό πλέον με μια πλευρά τάσσεται ο καθένας. Ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς". Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι "για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή".

Στις 16:00 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει στην τουρκική πρωτεύουσα η συνάντηση του Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε αποκλειστικά στις διαδηλώσεις. "Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι" είπε, προσθέτοντας ότι "οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί".

Έκανε λόγο για κατάληψη στο πάρκο και υποστήριξε ότι "οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά". "Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας" είπε και τόνισε ότι "οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες".