Συνάντηση Ερντογάν- διαδηλωτών την Τετάρτη

Συνάντηση με τους διοργανωτές του κινήματος OccupyGezim, τους ακτιβιστές του πάρκου Γκεζίμ από όπου ξεκίνησε το μαζικό κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, θα έχει την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό και αυτός συμφώνησε να συναντηθεί με τους διοργανωτές," δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι στόχος αυτής της συνάντησης θα είναι να πείσει ο Ερντογάν τους διαδηλωτές να σταματήσουν πλέον τις κινητοποιήσεις.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών,o Αρίντς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί να συζητήσει για τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ αλλά δεν θα δεχθεί "πολιτικά αιτήματα" ούτε θα συνομιλήσει με τους διαδηλωτές για την "απομάκρυνσηςτων υπευθύνων και απελευθέρωσηςόσων έχουν προσαχθεί".

Η συνάντηση ανακοινώθηκε μετά τις απειλές-προειδοποιήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ότι τελειώνει η υπομονή του, αλλά και την ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών που σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα, έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταξίμ και  δεν δείχνουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν.

Οι διαδηλωτές ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος γύρω από την πλατεία, με τους δρόμους προσέγγισης να είναι κλειστοί, ενώ στις συνοικίες της Κωσταντινούπολης σημειώνονται συνεχώς συγκρούσεις και ταραχές.

Παράλληλα, ο Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, "νόμιμες" συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. "Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα"είπε.

Σύμφωνα με τον Αρίντς, "την πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος".