Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε σήμερα για άλλη μια φορά τους χειρισμούς της κυβέρνησής του απέναντι στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζίμ και στην συνέχεια πήραν την μορφή αντικαθεστωτικού κινήματος που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Υπερασπιζόμενος την υπερβολική χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, που προκάλεσαν τον θάνατο 3 διαδηλωτών και των τραυματισμό 3 χιλιάδων, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι "αν διαμαρτυρίες όπως αυτές που έλαβαν χώρα εδώ είχαν γίνει σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα αντιμετωπίζονταν με πολύ σκληρότερο τρόπο".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως "κατά τις διαμαρτυρίες του κινήματος Occupy Wall Street είχαν σκοτωθεί 17 άτομα. Παρόμοιες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν γίνει στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και πολύ πιο έντονα στην Ελλάδα", και διερωτήθηκε ρητορικά: "Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;".
Ο Ερντογάν επέκρινε και την ΕΕ λέγοντας ότι "η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ" τονίζοντας ότι η χώρα του "θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία".
Μιλώντας σε σε ημερίδα με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι ενάντια στην οικολογία αλλά ενάντια στη βία και ανέφερε ότι η ισλαμική κυβέρνησή του είναι κατά της "βίας, της τρομοκρατίας και των βανδαλισμών που απειλούν τους άλλους για χάρη των ελευθεριών ", ενώ είναι ανοικτή στα αιτήματα που εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο.
"Οι διαδηλώσεις αυτές συνορεύουν πλέον με την παρανομία. έχουν χάσει το δημοκρατικό χαρακτήρα τους και έχουν μετατραπεί σε βανδαλισμούς, γιαυτό πρέπει να σταματήσουν αμέσως" είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται παράλληλα με την συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ για συνομιλίες σχετικά με την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη και ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δηλώσει ότι "η Τουρκία θα βρεθεί σε μια ειδική σχέση, αλλά δεν θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Νωρίτερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε να τερματιστεί η βία στην Τουρκία και να αρχίσει διάλογος μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης . Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, ζήτησε με δημόσια παρέμβαση του να σταματήσει η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και οι αρχές να διασφαλίσουν ότι, ο χειρισμός της κατάστασης είναι σύμφωνος με την Συνθήκη Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συνεδριάζει αύριο εκτάκτως υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσει σχετικά με την κρίση που απειλεί αν αποδιοργανώσει τη σταθερότητα της χώρας.
Χθες, φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη και υπό τις επευφημίες των οπαδών του, ο Ερντογάν ζήτησε να τερματισθούν "αμέσως" οι διαδηλώσεις ενώ κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τους "αναρχικούς" και τους "εξτρεμιστές" .