Εκατομμύρια παιδιά με καθυστερημένη ανάπτυξη λόγω ασιτίας

Σχεδόν 165 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους εξαιτίας του υποσιτισμού στην βρεφική τους ηλικία. Ενώ φαίνεται πως από τη γέννηση τους ρίχνονται σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας και δυστυχίας που δεν καταφέρνουν να σπάσουν ποτέ. Προβλήματα υγείας, ελλιπής εκπαίδευση, χαμηλοί μισθοί και φτώχεια είναι ατραποί από τις οποίες δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, UNICEF.

Σύμφωνα με τον Άντονι Λέικ, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης, το πρόβλημα του υποσιτισμού είναι ευρέως υποτιμημένο, κυρίως επειδή το φαινόμενο αυτό συχνά συγχέεται με την έλλειψη τροφίμων. Στην πραγματικότητα, ο υποσιτισμός και οι μη αναστρέψιμες συνέπειές του για την υγεία επηρεάζουν και συγκριτικά ευημερούσες χώρες, όπως η Ινδία, όπου υπάρχει απόθεμα τροφίμων, αλλά η πρόσβαση σε αυτό είναι άνιση και τα τρόφιμα είναι χαμηλής διατροφικής αξίας.

"Ο υποσιτισμός είναι φρικτό πράγμα. Αυτά τα παιδιά είναι καταδικασμένα", πρόσθεσε ο Λέικ.

Διαβάστε ακόμη για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που είναι αφιερωμένη στο foodwaste.

Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη είναι μία επίπτωση του υποσιτισμού κατά τις πρώτες 1.000 περίπου μέρες της ζωής ενός βρέφους, περιλαμβανομένης της κυοφορίας.

Τα παιδιά με καθυστέρηση στην ανάπτυξη μαθαίνουν λιγότερα στο σχολείο και είναι πιθανότερο να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και να αποκτήσουν ως ενήλικες παιδιά που επίσης θα εμφανίσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη εξαιτίας της ελλιπούς διατροφής.

Αυτό, ως συνέπεια, λέει ο Λέικ, αυξάνει την φτώχεια στις πληγείσες χώρες και περιοχές και διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

"Και το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για απολύτως μη αναστρέψιμη κατάσταση" τονίζει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.