Μετά την επίσημη επιβεβαίωση που ήρθε μέσω Γαλλίας, ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων και άλλα εγκλήματα πολέμου, ξεκινά τριμερής προπαρασκευαστική σύνοδος με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ που θα προετοιμάσει τη διάσκεψη της Γενεύη.
Η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουέντι Σέρμαν και η βοηθός της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της Ρωσίας και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη "Γενεύη 2", ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνει η διάσκεψη αυτή.
Η διεξαγωγή της διάσκεψης αυτής είχε προταθεί στις αρχές Μαΐου από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης. Μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση θα βασίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της 30ης Ιουνίου του 2012 στη Γενεύη, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η διάσκεψη Γενεύη 2 μπορεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο.
Το συριακό καθεστώς συμφώνησε καταρχήν να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ως προϋπόθεση την παραίτηση του προέδρου Ασαντ, την διακοπή των μαχών και την αποχώρηση από τη Συρία μαχητών του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Παράλληλα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές του ΟΗΕ, μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ του αερίου σαρίν στον εμφύλιο πόλεμο.
Ο Χέιγκ πρόσθεσε ότι οι αποκαλύψεις της Γαλλίας για την χρήση του θανατηφόρου νευροπαραλυτικού αερίου δείχνει ότι "η κλιμάκωση των ωμοτήτων φαίνεται πιο καθαρά".
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μια περίπτωση αέριο σαρίν στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια "γραμμή που έχει ξεπεραστεί και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι".
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί επισήμως ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία.