Υγειονομική βόμβα για την περιοχή ο εμφύλιος στη Συρία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στη Συρία και τις γειτονικές χώρες μέσα στο καλοκαίρι. Ιοί ασθενειών που μπορούν να μετατραπούν σε επιδημίες μεταφέρονται με το νερό, όπως εκείνοι της ηπατίτιδας, του τύφου, της χολέρας και της δυσεντερίας. 

Ο Οργανισμός αναφέρει πως τα περιστατικά διάρροιας και ηπατίτιδας Α έχουν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εμφάνισης ιλαράς και τύφου. Εκτιμάται ότι το 35% των νοσοκομείων στη Συρία δεν λειτουργούν και σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατον να εντοπιστούν τα στελέχη των ιατρικών υπηρεσιών σε ποσοστό 70%. 

Επίσης περίπου 4,25 εκατομμύρια Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ζουν σε ασφυκτικά γεμάτους καταυλισμούς χωρίς συνθήκες υγιεινής και πρόσβαση σε σίγουρα καθαρό νερό. "Όλοι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοση ασθενειών συναντώνται στην παρούσα κρίση στη Συρία και τις γειτονικές χώρες", δήλωσε ο Δρ Τζαουάντ Μαχτζουρ, διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο ίδιος αναφέρει πως αν και τα έτη 2010 και 2011 δεν υπήρχαν περιστατικά ιλαράς, τώρα έχουν φτάσει ήδη τα 139. Παράλληλα αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης, ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα μεταξύ των Σύρων που έχουν φύγει προς την Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία. 

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Δρ Μαχτζουρ, η Ιορδανία ήταν έτοιμη να ανακοινώσει πως δεν έχει εξαλείψει πλήρως τον ιό της ιλαράς, ωστόσο τα γεγονότα πρόλαβαν τις υγειονομικές της υπηρεσίες.