Η “επιλεκτική” συγνώμη της τουρκικής κυβέρνησης

Ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς , ζήτησε σήμερα συγνώμη από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από την αστυνομική βία, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η απολογία της κυβέρνησης αφορά μόνο τις αρχικές ήσυχες διαδηλώσεις των ακτιβιστών που αντιτίθενται στην κατεδάφιση του πάρκου Γκεζίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Ταξίμ. 

Οι αρχικές διαμαρτυρίες για την ανάπλαση του πάρκου ήταν "δίκαιες και νόμιμες", είπε ο Αρίς  και προσφέρθηκε να συναντηθεί με τους διοργανωτές .

"Η χρήση υπερβολικής βίας  κατά των ανθρώπων που ξεκίνησαν αρχικά αυτήν τη διαμαρτυρία, με το κίνητρο της προστασίας του περιβάλλοντος ήταν λάθος. Και ήταν άδικο. Έτσι, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες", τόνισε ο Αρίντς  σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ωστόσο, πρόσθεσε: "Όμως, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τα τρομοκρατικά στοιχεία  που στη συνέχεια  εισέβαλαν στις διαδηλώσεις και κατέστρεψαν τη δημόσια περιουσία και προσπάθησαν να εμποδίσουν την ελευθερία των ανθρώπων στους δρόμους."

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τηρήσει  μια σκληρότερη γραμμή απέναντι στους διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι "αντιδημοκρατικές".

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει του εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς - κυρίως- διαδηλωτές τρομοκρατικά στοιχεία, συγκλονίζει το μήνυμα που άφησε ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ στο Facebook λίγες ώρες πριν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.