Μετά από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας που ακολούθησε ακόμη μια νύχτα διαδηλώσεων σε περισσότερες από 60 πόλεις, οι ταραχές ξεκίνησαν και πάλι στην Τουρκία.
Οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε νέες ταραχές. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές σε πλατεία της Άγκυρας.
Ξεθεωμένοι διαδηλωτές κοιμούνται στην πλατεία Ταξίμ μετά τις διαδηλώσεις της νύχτας
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε το πρωί της Δευτέρας εκ νέου έκκληση για ηρεμία. "Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί", δήλωσε ο Ερντογάν προς όλες τις πλευρές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Φαίνεται πάντως ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, παίζουν λίγο το παιχνίδι του "καλός μπάτσος - κακός μπάτσος" σε μια προσπάθεια να μην τραβήξουν το σκοινί. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις είναι "μέρος της δημοκρατίας", αρκεί να γίνονται ειρηνικά.
"Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές" ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας πράγμα που ερμηνεύεται στην Τουρκία ως απάντηση στις δηλώσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος αποδίδει τις διαμαρτυρίες στην τάση "ορισμένων που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν αυτό με τέτοιες μεθόδους".
Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες ο Γκιουλ είπε πως "πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μηνύματα τα οποία στάλθηκαν με καλές προθέσεις και θα γίνουν τα δέοντα". Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε "σύνεση" τονίζοντας ότι "συμβαίνει, τέτοιες κοινωνικά γεγονότα να κυριεύονται από παράνομες οργανώσεις. Κι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί".
Ο Γκιουλ τόνισε ότι "τις τελευταίες 3-4 μέρες δοκιμάστηκε η δημοκρατία της Τουρκίας. Εάν ρίξετε μια ματιά σε ορισμένες Μεσανατολικές χώρες, θα δείτε ποια είναι η έκβαση τέτοιων διαμαρτυριών σε χώρες που δεν είναι δημοκρατικές και δεν πιστεύουν στην ανωτερότητα του δικαίου".
Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν δεν ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι σε Μαγκρέμπ και Μαρόκο παρά την ένταση που φαίνεται να κοχλάζει στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας.
Διαβάστε ακόμη: Ήρθε η ώρα η Τουρκία να ζήσει τη δική της Αραβική Άνοιξη;
Η κίνηση του αυτή, αν και κατακρίθηκε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έμπρακτη απόδειξη αυτού που διαλαλεί: "δεν υποχωρώ". Ανακοίνωσε πως να υποχωρήσει στην ανακοίνωση που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των ταραχών, δηλαδή το σχέδιο για την κατεδάφιση πάρκου της πόλης για να κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο, ένα τζαμί και μια ρέπλικα ενός παλαιού στρατώνα.
Δεν εγκαταλείπουν τις πλατείες παρά τα εμφανή σημάδια κούρασης
Η αναβολή ή ακύρωση του ταξιδιού του θα περνούσε ένα μήνυμα πανικού ή φόβου. Ενώ αναχωρώντας ίσως θέλει να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, ακόμη και από μακρυά.
Τα απομεινάρια μιας διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ
Δεν παρέλειψε πάντως να ρίξει την ευθύνη για τα όσα γίνονται στα social media χαρακτηρίζοντας τα "απειλή".