Ηρεμία πριν την καταιγίδα στην πλατεία Ταξίμ

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν για έκτη μέρα  στην πλατεία Ταξίμ, δίχως πρόθεση να εγκαταλείψουν τη "μάχη". Μετά τις ολονύχτιες, εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις Αστυνομίας και διαδηλωτών, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας επικρατεί μία...ανησυχητική ηρεμία. Ωστόσο η νύχτα δεν ήταν καθόλου ήρεμη σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέραν της πλατείας Ταξίμ, αλλά και στη Σμύρνη και την Άγκυρα. Σφοδρά επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σημειώνονταν μέχρι το πρωί στην περιοχή Μπεσίκτας της Πόλης. Παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην Άγκυρα.

Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες που έκανε σήμερα επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου αν και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας "μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο".

"Στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων" είπε επιδεικτικά ο τούρκος πρωθυπουργός, εξαγριώνοντας ακόμα περισσότερο τους αποφασισμένους διαδηλωτές, παρά τις εκκλήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας ,οι οποίες κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Πάντως νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν υποχωρεί.

Ωστόσο την Κυριακή η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές της περιοχής του Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη, να αποσυρθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές. Δέχτηκε ήδη ότι σε πολλά σημεία η αστυνομία ήταν υπερβολική ιδίως στη χρήση δακρυγόνων αερίων.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ ενώ, με βάση τις δηλώσεις του,  79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξελιχθεί η "άλωση" της πλατείας Ταξίμ από το λαό. Πράγμα που ξεκίνησε ως αυθόρμητη διαμαρτυρία για το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις, θεωρείται από τους διαδηλωτές "νίκη". Από πλευράς κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση, αλλά δύο ενδεχόμενα μπορεί να ισχύουν από πλευράς κυβέρνησης. Πρώτον εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στην πλατεία, μπορεί να επανέλθει η αστυνομία. Δεύτερον, μπορεί να επεκταθεί το αρχικό περιεχόμενο της διαμαρτυρίας, με τρόπο που μπορεί να χωρέσουν ακόμη και προβοκάτσιες, με αποτέλεσμα να φθαρεί η διαμαρτυρία.

Πάντως δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση "Ταξίμ" σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα.