Τη θανατική καταδίκη επανέφερε μια σειρά φρικιαστικών φόνων και ομαδικών βιασμών γυναικών που θεωρήθηκαν “μάγισσες” στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Εκτός της επαναφοράς της εσχάτης των ποινών αποφασίστηκε και η κατάργηση κάποιων αμφιλεγόμενων νόμων που αφορούν στη μαγεία και υπάρχουν στη χώρα.
Η θανατική καταδίκη εκτός από τις δολοφονίες θα επεκταθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς και ενδεχομένως ακόμη και στην καλλιέργεια μαριχουάνας.
Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι μια από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Η υφέρπουσα διαφθορά συνιστά μείζον εμπόδιο στην ικανότητα της χώρας αυτής του Νότιου Ειρηνικού να αναπτύξει τα μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων που διαθέτει.
Το κοινοβούλιο της Παπούα-Νέας Γουινέας ψήφισε τη σχετική επέκταση. Στη χώρα, η θανατική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί από το 1954. Θα εκτελείται δε με διαφορετικούς τρόπους που κυμαίνονται από απαγχονισμό μέχρι εκτέλεση από εκτελεστικό απόσπασμα, καθώς και "ιατρικό θάνατο μέσω στέρησης του οξυγόνου".
Η ψήφος του κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα κύμα βίαιων εγκλημάτων που συνδέονται με τη μαγεία και στα οποία περιλαμβάνονται φόνοι και αποκεφαλισμοί που έχουν προκαλέσει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών.
Το Φεβρουάριο, μια 20χρονη μητέρα κατηγορήθηκε για μαγεία. Ο όχλος την γύμνωσε σε μια πολυάνθρωπη αγορά στο Μάουντ Χέιγκεν και την έκαψε ζωντανή.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επαναφορά των νόμων ως "φρικτό και καταπιεστικό" τρόπο αντιμετώπισης εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται σε μεγάλο βαθμό εναντίον γυναικών.