Αντάρτες Συρία: Η άρση του εμπάργκο άργησε

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μείνει η άρση του εμπάργκο για όπλα προς τους Σύρους αντάρτες “κενό γράμμα” απευθύνει η συριακή αντιπολίτευση. Εκτιμά δε πως η απόφαση άργησε πολύ. "Θα θέλαμε να είχε ληφθεί νωρίτερα. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια απόφαση που θα έχει αποτέλεσμα και όχι μόνο λόγια", δήλωσε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του κύριου σχηματισμού του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.

"Γιατί να περιμένουν ως τον Αύγουστο; Γιατί να περιμένουν άλλους δύο μήνες; Για να γίνει ο συριακός λαός ακόμη περισσότερο θύμα γενοκτονίας;", αναρωτήθηκε ο Σααντεντίν.

Από την Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει, ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, ότι η άρση του εμπάργκο, την οποία αποφάσισε η ΕΕ, είναι ανεπαρκής και έρχεται "πολύ αργά".

Ρωσία: Η άρση του εμπάργκο υπονομεύει τη Γενεύη 2

Η Μόσχα, αντιδρώντας στα όσα ανακοίνωσε η Ε.Ε. δήλωσε πως η άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Σύρους αντάρτες υπονομεύει τις προσπάθειες για μια ειρηνευτική διάσκεψη την οποία προσπαθούν να οργανώσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

"Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τις πιθανότητες για μια ειρηνευτική διάσκεψη", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφερόμενος στην ενέργεια της ΕΕ, η οποία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να προμηθεύσουν με όπλα τους σύρους αντάρτες.

Δείγματα για πιθανή χρήση χημικών όπλων εξετάζει η Γαλλία

Δείγματα προκειμένου να εξακριβώσει αν στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων εξετάζει η Γαλλία. Τα δείγματα έφτασαν στο Παρίσι από δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

Η χρήση χημικών όπλων σε διάφορα μέρη της Συρίας, είναι μια φήμη έως πιθανότητα που είναι πολύ διαδεδομένη τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν έχει αποδειχθεί επισήμως. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί “σε μικρές ποσότητες” τουλάχιστον δύο φορές στη εμφύλια σύγκρουση.