Τέλος στο εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας

Την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τη χαλάρωση των όρων που προϋπήρχαν. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, οι υπουργοί διατήρησαν όλες τις υπόλοιπες κυρώσεις οι οποίες απευθύνονται προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών η μη συμφωνία ουσιαστικά τελειώνει και την απαγόρευση της ΕΕ για την παροχή όπλων προς τους αντάρτες.

Πάντως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η άρση του εμπάργκο δεν σημαίνει άμεσα σχέδια για αποστολή όπλων στη Συρία. “Αν και δεν έχουμε άμεσα σχέδια για την αποστολή όπλων στη Συρία, αυτή (η άρση του εμπάργκο) μας δίνει την ευελιξία να το πράξουμε στο μέλλον, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται” δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Αλλά και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν επίσης ότι προ το παρόν οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα απόσχουν από οποιαδήποτε επιχείρηση παράδοσης όπλων στους αντάρτες. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την επέκταση όλων των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας του Άσαντ για ένα χρόνο.