Κυβέρνηση τεχνοκρατών και στη Βουλγαρία

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, ο πρώην πρωθυπουργός οικονομικών της Βουλγαρίας την περίοδο 2005-2009,  Πλάμεν Ορεσάρσκι, ορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας από το το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο πήρε δεύτερο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- μετά το GERB- και αύριο θα παρουσιάση το κυβερνητικό του σχήμα στον πρόεδρο της χώρας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο 36χρονος Πέταρ Τσομπάνοφ, ο οποίος δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ήταν όμως συνεργάτης του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Πλάμεν Ορεσάρσκι, όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών στην
προηγούμενη κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην αποκατάσταση της νομιμότητας και του ρόλου της Πολιτείας, στην οικονομική ανάπτυξη και στα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των προβλημάτων των κοινωνικά αδύναμων ομάδων στη χώρα.

  Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ορεσάρσκι περιλαμβάνει και στηρίζεται στις κύριες προτεραιότητες των προεκλογικών προγραμμάτων του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του φιλελεύθερου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, αλλά και του εθνικιστικού Ατάκα.

 Το νέο σχήμα θα ζητήσει μέσα στην εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης και αναμένεται να την λάβει μάλλον εύκολα.

 Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, το κεντροδεξιό GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το εθνικιστικό Ατάκα κατάφεραν να περάσουν το όριο του 4% και να πάρουν το "εισιτήριο" για τη νέα Βουλή.

Το GERB, ωστόσο, επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που τού ανατέθηκε, καθώς όλα τα υπόλοιπα
κόμματα είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του. Στη συνέχεια, η εντολή ανατέθηκε στον Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος και κατόπιν διαβουλεύσεων με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το Ατάκα, αύριο θα καταθέσει την πρότασή του για τη συγκρότηση κυβέρνησης.