Τριήμερη συνεδρίαση θα έχει στην Κωνσταντινούπολη ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης με στόχο να αποφασιστεί αν το πολιτικό στέλεχος των εξεγερμένων θα συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, την αποκαλούμενη "Γενεύη 2", και να αποφασιστεί αν οι εκπρόσωποί του θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με αντιπροσώπους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί εντός της Συρίας, όπου το καθεστώς έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Κουσέιρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας στα δυτικά της χώρας. Ένας εκπρόσωπος του Συνασπισμού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την ένταξη νέων μελών στο κυριότερο όργανο της συριακής αντιπολίτευσης.
Η ιδέα για τη διεξαγωγή της αποκαλούμενης "Γενεύης 2" προωθείται από τις ΗΠΑ και τη Μόσχα. Οι Δυτικοί και οι Άραβες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν εντείνει τις πιέσεις τους στο Συνασπισμό ώστε να δεχτεί να στείλει εκπροσώπους του στη διεθνή σύνοδο. Πολλά μέλη του Συνασπισμού ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις.
Έντεκα χώρες που στηρίζουν την αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, επιχείρησαν να καθησυχάσουν το Συνασπισμό για το ζήτημα αυτό υπογραμμίζοντας κατά τη σύνοδο των Φίλων της Συρίας που διεξήχθη στο Αμάν την Τετάρτη ότι "ο Μπασάρ αλ Ασαντ, το καθεστώς του και οι οικείοι του που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα δεν μπορούν να έχουν κανένα ρόλο στο μέλλον της Συρίας".
Τα μέλη του Συνασπισμού φοβούνται επίσης ότι οι αντάρτες που μάχονται εντός της χώρας ενδέχεται να τους εγκαταλείψουν εάν υιοθετήσουν μια διαλλακτική θέση απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης πάντως κάλεσε σήμερα τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να εκχωρήσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του και τον πρωθυπουργό του και στη συνέχεια να αναχωρήσει για το εξωτερικό, παίρνοντας μαζί του 500 μέλη από το περιβάλλον του, χωρίς όμως να έχει εξασφαλισμένη αμνηστία στο μέλλον.
Αλλά μετά και τις πρόσφατες επιτυχίες των δυνάμεών του έναντι των ανταρτών στα πεδία των μαχών, ο Άσαντ αναμένεται να απορρίψει, ή να αγνοήσει απλώς, την πρόταση 16 σημείων του Μόαζ Αλχάτιμπ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την ηγεσία της υποστηριζόμενης από τους δυτικούς Εθνικής Συμμαχίας, στο οποίο συνασπίζονται παρατάξεις της αντιπολίτευσης.