Εκατοντάδες Αφγανές στη φυλακή για “εγκλήματα ηθικής”

Περίπου 600 γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν βρίσκονται στην φυλακή έχοντας καταδικαστεί για λεγόμενα "εγκλήματα ηθικής", καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εγκλείστων γυναικών από τότε που οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από σχεδόν δώδεκα χρόνια.

Οι περισσότερες από τις 600 αυτές γυναίκες βρίσκονται στην φυλακή επειδή είτε το έσκασαν από το σπίτι τους, συνήθως για να γλιτώσουν από την κακοποίηση ή τον εξαναγκαστικό γάμο τους ή για φερόμενη μοιχεία, που συχνά αφορά τον βιασμό τους.

Ο αριθμός αυτός εμφάνισε αύξηση 50% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών ενώ τα  στατιστικά αυτά στοιχεία προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, αναφέρει το HRW. 

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένες γυναίκες βουλευτές στο Αφγανιστάν κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις γυναίκες, κατηγορίες τις οποίες απορρίπτει η ίδια η κυβέρνηση. 

Χθες. ο ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να επικυρώσει τον νόμο περί Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, ο οποίος θα ενίσχυε προεδρικό διάταγμα του 2009 που απαγορεύει τον αναγκαστικό γάμο των γυναικών, όπως και τον γάμο ανήλικων γυναικών, τον ξυλοδαρμό και τον βιασμό τους.

"Οι διεθνείς δωρητές δεν θα υποστηρίξουν μια χώρα στην οποία τα κορίτσια που είναι εννέα ή δέκα ετών μπορούν να παντρευτούν", δήλωσε η ερευνήτρια για το Αφγανιστάν του Human Rights Watch Χέδερ Μπαρ.

Οι γυναίκες έχουν ανακτήσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την απασχόληση από τα τέλη του 2001 που εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι ελευθερίες μπορεί να αφαιρεθούν μετά την απόσυρση από την χώρα ως το τέλος του ερχόμενου έτους των περισσότερων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.