Αβορίγινας ελληνικής καταγωγής ο επόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας;

Μέλος της φυλής των ιθαγενών της Αυστραλίας, των Αβοριγίνων Γκουριτζί, αλλά και με ρίζες από την αιγαιοπελαγίτικη Κάλυμνο, ο 14χρονος σήμερα Θανάσης Τηλιακός θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η αυστραλιανή εφημερίδα The Australian.

Ο Θανάσης είναι ένα παιδί με φιλοδοξίες. Ο Αυστραλιανός Οργανισμός Εκπαίδευσης Ιθαγενών (AIEF) αναζητά συχνά μαθητές σαν τον Θανάση. Δεν είναι αναγκαίο να έχουν αριστεύσει, αλλά πρέπει να έχουν τη φιλοδοξία να καταφέρουν περισσότερα, εάν τους δοθεί η σωστή ευκαιρία, σημειώνει το δημοσίευμα.

“Ήθελα να πάω σε κολέγιο γιατί το Ντάργουιν μου φαινόταν λίγο βαρετό και ήθελα ένα καλύτερο σχολείο και μία καλύτερη μόρφωση. Έτσι ρώτησα τη γιαγιά μου: πώς μπορώ να βρω ένα καλύτερο σχολείο έξω από το Ντάργουιν;”, λέει ι ίδιος.

Η γιαγιά του Θανάση βρήκε το AIEF και μετά από μία σειρά συνεντεύξεων, ο Θανάσης έγινε δεκτός στο Scots College του Σίδνεϊ. Τα δίδακτρα της φοίτησης κοστίζουν περίπου 55.000 δολάρια το χρόνο.

“Είναι ένα πανέξυπνο παιδί με ανήσυχο πνεύμα. Με παρακάλεσε να τον βοηθήσω να μπει εσώκλειστος στο κολέγιο και να πείσω τη γιαγιά του Ελέιν να τον αφήσει” αναφέρει στην The Australian η κ.Μπιν Σαλίκ, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin. Η κ.. Σαλίκ είναι η πρώτη ιθαγενής Αυστραλή που εργάστηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας και η πρώτη που απέκτησε διδακτορικό πάνω στην εκπαίδευση, από το Χάρβαρντ.

Ο Θανάσης μεγάλωσε στο Ντάργουϊν με τη γιαγιά του Ελέν, η οποία και ανέλαβε την κηδεμονία του, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 18 μηνών.

“Η μητέρα μου δεν ήταν πολύ ικανή να μας μεγαλώσει.... Πιστεύω ότι η γιαγιά μου έκανε καλή δουλειά, εφόσον είμαι εδώ που είμαι”, δήλωσε ο Θανάσης.

“Η ευκαιρία αυτή σημαίνει πάρα πολλά για μένα και ελπίζω να με βοηθήσει να πετύχω τους στόχους μου, να γίνω ένας πετυχημένος δικηγόρος και να κερδίζω αρκετά χρήματα ώστε να βοηθάω άλλους ανθρώπους. Για κάποια από αυτά τα παιδιά (αβορίγινες) πιστεύω ότι είναι δύσκολο να έχουν ένα στόχο, επειδή δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν. Ή μπορεί να ξέρουν τι θέλουν, αλλά να μην γνωρίζουν πως να πουν τι θέλουν και να ζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια”, τόνισε ο 14χρονος.