Μια ακόμη προσπάθεια – αν και χωρίς πολλές ελπίδες να βρεθεί λύση- διεθνείς διπλωμάτες συνέρχονται για να προσπαθήσουν να προωθήσουν μια λύση στον αιματηρό εμφύλιο που μαστίζει τη Συρία εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πιθανότητες λύσης είναι πλέον ελάχιστες.
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει εκφράσει την περιφρόνησή του για τα σχέδια των ειρηνευτικών συνομιλιών, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο στη Γενεύη. Οι δηλώσεις του Άσαντ αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι τα αντιμαχόμενα μέρη δεν βλέπουν καθόλου ζεστά την πρόσκληση των υπερδυνάμεων, ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι πιθανό να συμφωνήσουν στο να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες ούτως ή άλλως ώστε να απομονώσουν τον Άσαντ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται να παρευρεθεί την Τετάρτη στην Ιορδανία προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες των "Φίλων της Συρίας", μια ομάδα χωρών που επιδιώκουν την απομάκρυνση του Άσαντ, ωστόσο πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρωτοβουλία για ειρηνευτικό διάλογο.
Η αντιπολίτευση της Συρίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ανακοινώσει τις θέσεις της και την ίδια ημέρα να συναντηθούν τα μέλη της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου της Συρίας στο Κάιρο, όπου ενδέχεται να εγκρίνουν τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης.
Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η Βρετανία και πιθανώς η Γαλλία θα προσπαθήσουν να πείσουν τα μέλη να επιτρέψουν στα 27 κράτη του μπλοκ να ενισχύσουν με όπλα τους αντάρτες της Συρίας.
Παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να καλέσουν τη διάσκεψη, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα παραμένουν διχασμένες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν το Σαββατοκύριακο τη Ρωσία ότι παρείχε πυραύλους στον Άσαντ. Από την άλλη, η Ρωσία επιμένει ότι το Ιράν, που υποστηρίζει τον Άσαντ, θα πρέπει να παρευρεθεί στη διάσκεψη, ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι θα αντιταχθεί εάν συμμετάσχει η Τεχεράνη.
Ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, η συριακή αντιπολίτευση δεν φαίνεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί εκτός αν ο Άσαντ απομακρυνθεί από την εξουσία.
Ο Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι αντάρτες που είναι εναντίον του αποτελούν τρομοκράτες και πράκτορες ξένων δυνάμεων, απέρριψε σε συνέντευξή του την προοπτική ενός ειρηνικού διακανονισμού. "Νομίζουν ότι ένα πολιτικό συνέδριο θα σταματήσει τη δράση των τρομοκρατών στη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό", είπε. "Υπάρχει σύγχυση στον κόσμο μεταξύ μιας πολιτικής λύσης και της τρομοκρατίας. Δεν θα υπάρξει κανένας διάλογος με τρομοκράτες", πρόσθεσε.