Ο αυστηρός και λιτός πρώην διοικητής του στρατού, ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στις πιο αιματηρές ημέρες της δικτατορίας του Βρώμικου Πολέμου- με χιλιάδες απαγωγές και δολοφονίες πολιτών με κρατική εντολή, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέθανε από φυσικά αίτια μέσα στη φυλακή, όπου εξέτιε την ποινή του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα ανέτρεψε το 1976- από κοινού με όλα τα σώματα των Ένοπλων Δυνάμεων- την κυβέρνηση της Ισαβέλ Περόν (τρίτης συζύγου του ιστορικού ηγέτη της χώρας Χουάν Περόν), εγκαθιδρύοντας μια από τις στυγνότερες δικτατορίες στην ιστορία της Αργεντινής.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1983, οι πραξικοπηματίες εξασφάλισαν αμνηστία και προεδρική χάρη αλλά το 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που έδιναν αμνηστία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος γύρος δικαστικών διώξεων.
Ο Βιντέλα, ο οποίος καταδικάσθηκε το 20120 σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της δολοφονίας, της απαγωγής και του βασανισμού, παραδέχθηκε τον Απρίλιο του 2012 πως το καθεστώς του ότι το καθεστώς του "εξαφάνισε" 7.000 - 8.000 αντιφρονούντες και απήγαγε μωρά, κατά την περίοδο του "Βρώμικου Πολέμου" κατά της Αριστεράς.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων στις 30.000, ωστόσο ο Βιντέλα απέρριπτε αυτούς τους ισχυρισμούς. "Πέρασε τη ζωή του προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, η οποία άφησε το στίγμα της στη ζωή της χώρας", δήλωσε ο Αργεντινός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα- και βραβευμένος με Νόμπελ-Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, τονίζοντας ότι "ο θάνατός του έβαλε τέλος στη φυσική παρουσία του, όχι όμως και σε όσα έκανε στη
χώρα".
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ιστορικές εικόνες από τις "επιχειρήσεις" των Σωμάτων Ασφαλείας της Χούντας του Βιντέλα, σε διάφορες πόλεις της Αργεντινής.