SOS για χαρτί υγείας εκπέμπει η Βενεζουέλα με το Καράκας να ανακοινώνει ότι θα κάνει μαζικές εισαγωγές για να λύσει το πρόβλημα.
Γιατί όμως συνέβη αυτό;
Η είδηση ότι μπορεί να έχει πέσει στη χώρα μαζική επιδημία διάρροιας – για την οποία ίσως ευθύνονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ- ελέγχεται ως ανακριβής. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα theweek, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για πλασματική ανάγκη, για μια τεχνητή κρίση: τα μίντια προκάλεσαν πανικό στον κόσμο αυξάνοντας τη ζήτηση αφύσικα. Κατηγορούν δε την αντιπολίτευση ότι διασπείρει ψευδείς φήμες και προκαλεί την κρίση.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν δομικά προβλήματα της οικονομίας πίσω από την κρίση του... ρολού:
Το κράτος είναι τόσο παρεμβατικό και το νόμισμα τόσο ελεγχόμενο που η εισαγωγή πρώτων υλών και εξοπλισμού είναι σχεδόν απαγορευτική. Μάλιστα εκτιμούν ότι τα πράγματα μόνον χειρότερα μπορούν να γίνουν και κάνουν παραλληλισμούς με την κατάσταση που επικρατούσε στη Σοβιετική Ένωση.
Ο δείκτης ελλείψεων βασικών αγαθών στη Βενεζουέλα είναι 21%, δηλαδή 1 στα 5 βασικά αγαθά δεν μπορεί να τα βρει κανείς στα ράφια των καταστημάτων. Άλλα βασικά είδη που παρουσιάζουν έλλειψη είναι: το γάλα, η ζάχαρη, το λάδι, το καλαμποκάλευρο.
Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας έχει δεσμευτεί: "η επανάσταση θα φέρει στη χώρα 50 εκατομμύρια ρολά υγείας. Θα πλημμυρίσουμε την αγορά!”.
Για να είμαστε πάντως αμερόληπτοι πρέπει να σημειώσουμε ότι από τις αλλαγές που έφερε στον έλεγχο των τιμών η πολιτική του Ούγκο Τσάβες τα τρόφιμα είναι προσεγγίσιμα σε όλους σχεδόν και μόλις το 5% των κατοίκων της χώρας υποσιτίζεται έναντι άνω του 15% στην προ Τσάβες εποχή.