Το πρώτο κόμμα των εκλογών,GERB, θα καταθέσει αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας ζητώντας την ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 12ης Μαΐου, εξαιτίας των σοβαρών παραβάσεων του εκλογικού νόμου την "ημέρα συλλογισμού", δηλαδή το Σάββατο 11 Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Μπόικο Μπορίσοφ.
Το GERB κέρδισε 97 έδρες στο 240μελές κοινοβούλιο και πιστεύει πως η υποστήριξή του επλήγη από την ανακοίνωση
το Σάββατο -την ημέρα πριν από την ψηφοφορία, κατά την οποία απαγορεύεται η προεκλογική εκστρατεία- ότι παράνομα ψηφοδέλτια βρέθηκαν σ' ένα τυπογραφείο που ανήκει σ' έναν από τους δημοτικούς συμβούλους του.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την εκλογική αναμέτρηση, ο Μπορίσοφ διευκρίνισε πως -στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν δημοσιοποιήσει την σχετική απόφασή του έως ότου αρχίσει η διαδικασία ανάθεσης των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης- το GERB θα παραλάβει την εντολή και θα προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας παρ' όλο που έχει σαφή γνώση, ότι δεν πρόκειται να το πετύχει, εξαιτίας της άρνησης συνεργασίας των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Αφού επισήμανε ότι, δεν υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας, ένα κόμμα που κέρδισε τις εκλογές να ζητάει την ακύρωση τους, ωστόσο “όπως και αν το βλέπουμε, 97 έδρες είναι περισσότερες από 84" .
Ο κ. Μπορίσοφ διαβεβαίωσε ακόμα , κάνοντας τον σταυρό του και λέγοντας "Μάρτυράς μου ο Θεός", ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του έχουν παραγγείλει ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο με τα πλαστά ψηφοδέλτια, τα οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την γενική εισαγγελία στο τυπογραφείο στην πόλη Κόστινμπροντ την "ημέρα συλλογισμού".
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ, δήλωσε ότι θα καταθέσει αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας "την πρώτη μέρα της συγκρότησης της νέας Βουλής", ώστε να διευκολύνει την έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν ο πρώην υπουργός φέρει ευθύνες στην υπόθεση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων και παραγόντων, το επονομαζόμενο βουλγαρικό "Γουότεργκέιτ".