Την Κυριακή οι κρίσιμες εκλογές στην Βουλγαρία

Τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μπόκο Μπορίσοφ παραιτήθηκε  από την εξουσία ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις των Βουλγάρων πολιτών κατά των "φουσκωμένων" λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, των γενικότερων μέτρων λιτότητας και της εκτεταμένης διαφθοράς.

Μετά από μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας, η χώρα κατέφυγε σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, εν μέσω συνεχιζόμενων κοινωνικών αναταραχών.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ξανά νίκη του κεντροδεξιό κόμματος GERB αλλά όχι και αυτοδυναμία. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στη δεύτερη θέση, το εθνικιστικό Ατάκα στην τρίτη και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών συμπληρώνει την τετράδα των κομμάτων που αναμένεται να  ξεπεράσουν τον "πήχη" του 4% και να εισέλθουν τη νέα Βουλή.

  Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις και κάποια από τα εκλογικά κέντρα να ανοίξουν στις 6 το πρωί, αλλά μόνο κατόπιν γραπτής συναίνεσης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Σε περίπτωση δε, που στις 8 το βράδυ υπάρχει ουρά σε κάποιο εκλογικό κέντρο, ενδέχεται να δοθεί παράταση της ψηφοφορίας για μία ώρα προκειμένου να ψηφίσουν οι παρόντες.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (NCIOM), στις κάλπες αναμένεται να προσέλθει την Κυριακή το 55% του εκλογικού σώματος.