Παραμένει στην θέση του ο Λακτάρ Μπραχίμι

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έπεισε τον διεθνή διαμεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι να παραμείνει στη θέση του, μετά από την πρόσφατη αμερικανορωσική πρωτοβουλία για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Μπαν "ζήτησε από τον κοινό ειδικό εκπρόσωπο (του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου) να μείνει και εκείνος συμφώνησε να παραμείνει", δήλωσε στον Τύπο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Έλιασον.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στον Οργανισμό, ο Μπραχίμι είχε ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί πριν από το τέλος του Μαΐου, λόγω του αδιεξόδου που αντιμετώπισε στην διαμεσολάβησή του.

Ο Μπραχίμι χαρακτήρισε χθες την πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ρωσίας ως ένα "πολύ σημαντικό πρώτο βήμα".

Ουάσιγκτον και Μόσχα ελπίζουν να μπορέσουν να οργανώσουν έως το τέλος Μαΐου μια διεθνή διάσκεψη για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου 2012 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Αυτή η συμφωνία όμως δεν καθορίζει την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και η συριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να θεωρεί την αποχώρησή του ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση.