Υεμένη: Δραματική απελευθέρωση ομήρων μετά από ένα χρόνο

Τρεις ξένοι όμηροι που είχαν απαχθεί τον Δεκέμβριο του 2012 από το κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά και φέρονται να είχαν "πουληθεί" στην αλ Κάιντα από τους απαγωγείς τους, απελευθερώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από διαπραγμάτευση με διαμεσολάβηση των αρχών του γειτονικού Ομάν.

Ένα ζευγάρι Φινλανδών κι ένας Αυστριακός υπήκοος παραδόθηκαν  από τους απαγωγείς στις αρχές του γειτονικού κράτους ενώ, σύμφωνα με μία πηγή, οι αρχές του Ομάν κατέβαλαν ένα ποσό ως λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Οι τρεις Ευρωπαίοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αυστρία  και τώρα βρίσκονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Βιέννης. 

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, για την απελευθέρωση του 26χρονου Αυστριακού, δόθηκε ποσό 1 εκατ. ευρώ ως λύτρα.Ο Αυστριακός και ο νέος Φινλανδός σπούδαζαν αραβική φιλολογία στη Σαναά, ενώ η Φινλανδή νέα βρισκόταν εκεί σε διακοπές.

Σε ένα αντίστοιχο περιστατικό, μια Ελβετή που είχε κρατηθεί όμηρος για σχεδόν ένα χρόνο στην Υεμένη είχε απελευθερωθεί από τους απαγωγείς της κι είχε μεταβεί αεροπορικώς στην Ντόχα τον Φεβρουάριο, έπειτα από την διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Η κατάσταση στη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου ανησυχεί τόσο την Σαουδική Αραβία όσο και τις ΗΠΑ, που
θεωρούν την Υεμένη ένα από τα μέτωπα του συνεχιζόμενου πολέμου εναντίον της αλ Κάιντα και οργανώσεων που συνδέονται με αυτήν.