Ομάδα τριών ερευνητών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διόρισε ο ΟΗΕ την Τρίτη του Πάσχα, ώστε να ερευνήσουν τις αιτιάσεις για βασανισμούς στα στρατόπεδα εργασίας στη Βόρεια Κορέα, όπου πιθανολογείται ότι κρατούνται περίπου 200.000 πολιτικοί κρατούμενοι.
Οι Μάικλ Ντόναλντ Κέρμπι, πρώην δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, Σόνια Μπισέρκο, ιδρύτρια της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σερβία θα συνεργασθούν στενά στην ίδια ομάδα με τον Ινδονήσιο Μαρζούκι Νταρουσμάν, νυν ειδικό ερευνητή για τη Βόρειο Κορέα, την οποία επικουρικά θα πλαισιώσουν εμπειρογνώμονες, δικηγόροι και ειδικοί ιατροδικαστές.
"Ο κ. Κέρμπι θα προΐσταται της τριμελούς επιτροπής", αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου του ΟΗΕ Πολωνού πρέσβη Ρέμιγκιουζ Χέντσελ, ο οποίος είχε διεξοδικές συνομιλίες με διπλωμάτες προτού καταλήξει στον διορισμό των μελών της επιτροπής.
Το Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την απόφαση που κατέθεσαν η ΕΕ κι η Ιαπωνία, και η οποία έτυχε της στήριξης των ΗΠΑ, η οποία επιτάσσει τη διεξαγωγή ερευνών και καταδικάζει τα πιθανολογούμενα βασανιστήρια στη Βόρειο Κορέα, την στέρηση φαγητού και τα στρατόπεδα εργασίας.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευελπιστούν πως οι έρευνες, από τις οποίες πρόκειται να προκύψει μία προκαταρκτική έκθεση τον Σεπτέμβριο, θα συνδράμει στην αποκάλυψη δεκάδων παραβιάσεων από την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας.
"Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις εκτός της Βορείου Κορέας για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, συνεπώς η κυβέρνησή της δεν μπορεί πλέον να ρίχνει ένα πέπλο πάνω της. Ιδού γιατί είναι τόσο αναγκαία η έρευνα", ανακοίνωσε η Τζούλι ντε Ριβέρο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων και θ’ αρνηθεί όποια μορφής συνεργασία με το έργο των ερευνητών, την αποστολή των οποίων κατήγγειλε στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με ακτιβιστές.