Πέντε αξιοπρόσεκτα στοιχεία για τη θανατική ποινή απ’ όλο τον κόσμο

Ο διάλογος περί θανατικής ποινής δεν έχει τέλος, καθώς προβληματίζει ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Κάθε χρόνο η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει αναφορές πάνω στη θανατική ποινή, με βάση στοιχεία από όλο τον κόσμο, στην οποία υπογραμμίζονται οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι χώρες "χειρίζονται" τις εκτελέσεις. Από την αντίστοιχη αναφορά για το 2012, το National Geografic, συγκεντρώνει τα πιο ενδιαφέροντα περιστατικά θανατικής ποινής που έλαβαν χώρα πέρυσι:

"Σταύρωση" στη Σαουδική Αραβία.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την κουλτούρα και τη διαθέσιμη τεχνολογία. Συνήθως ακολουθούνται σταθερές τακτικές, όπως απαγχονισμός, αποκεφαλισμός, αποπομπή σε εκτελεστικό απόσπασμα ή μέσω ένεσης. Παρόλα αυτά, στη Σαουδική Αραβία ένας άνδρας αποκεφαλίστηκε σε δημόσια θέα με μία μέθοδο, γνωστή ως "σταύρωση". Ακόμα και οι λόγοι που θα οδηγήσουν κάποιον στο εκτελεστικό απόσπασμα, παρουσιάζουν έντονες διαφορές ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Παπούα της Νέας Γουινέας μία γυναίκα και οι δύο κόρες της κρατούνται αιχμάλωτες, κατηγορούμενες για "μαύρη μαγεία", ενώ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο θανατικής καταδίκης. Σημειώνεται ότι, είναι σύνηθες στην περιοχή, όσοι κατηγορούνται για άσκηση μαγείας, ιδίως γυναίκες, να υπόκεινται σε φρικτές εκδηλώσεις βίας που συχνά καταλήγουν στο θάνατο.

Η Κίνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Δεν είναι πρωτάκουστο ότι, η Κινεζική κυβέρνηση τηρεί άκρα μυστικότητα όσον αφορά στα στοιχεία που αφορούν τις εκτελέσεις στη χώρα, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα. Για το λόγο αυτό η Οργάνωση αναγκάστηκε να κατατάξει την Κίνα ως τη χώρα με το μικρότερο αριθμό (επιβεβαιωμένων) εκτελέσεων, παρόλο που φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι, οι ερευνητές βασίζονται πλέον σε εξω-κυβερνητικές πηγές για να εκτιμήσουν τα αληθή στοιχεία και με βάση αυτά, προέκυψε ότι, χιλιάδες εγκληματίες σκοτώθηκαν στην Κίνα μόνο το 2012, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ανέρχονται στους 682.

Στην Ιαπωνία αυξήθηκαν οι εκτελέσεις μετά από χρόνια παύση.

Σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση μείωσης των εκτελέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και μετά από 20 μήνες αποχής από τέτοιες πρακτικές, η Ιαπωνία παρουσιάζει τουλάχιστον επτά περιπτώσεις θανάτωσης κρατουμένων. ειδικοί εκτιμούν ότι, η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού αφήνοντας τη θανατική ποινή στο "έλεος" της πολιτικής.

Οι ΗΠΑ πέμπτες στην κατάταξη.

Ξεπερνώντας την Υεμένη και το Σουδάν και μένοντας πίσω από την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ έρχονται πέμπτες στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες εκτελέσεις. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, Μπράιαν Έβανς, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πάντα ψηλά στην κατάταξη, επειδή αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα την τιμωρία γενικά. Σημειώνεται σχετικά ότι, κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως σε μαζικές φυλακίσεις, την απομόνωση κρατουμένων και την ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, μόνο 21 χώρες σε όλο τον κόσμο εφάρμοσαν τη θανατική ποινή το 2012. Παρά τα όσα δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των κρατών χρησιμοποίησε τη θανατική ποινή ως μέσω τιμωρίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία δεκαετία ο αριθμός έχει μειωθεί από 28 σε 21 χώρες, παρουσιάζοντας μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολύ λίγες είναι αυτές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων για όλη τη γύρω τους περιοχή.

Μάλιστα, πριν δύο χρόνια 111 χώρες υποστήριξαν το ψήφισμα του ΟΗΕ για κήρυξη παγκόσμιου μορατόριουμ στις εκτελέσεις.