Απίστευτη τραγωδία εξελίσσεται στο Μπαγκλαντές όπου για δεύτερη νύχτα, σωστικά συνεργεία και εθελοντές ψάχνουν για επιζώντες μέσα στα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου που κατέρρευσε ξαφνικά το πρωί της Τετάρτης.
Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 260 και συνεχώς ανασύρονται νέοι σωροί ενώ οι παγιδευμένοι υπολογίζονται γύρω στους 3.000. Όσο περνούν οι ώρες, ο φόβος ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, κάνει τις αρχές να δίνουν πραγματική μάχη με τον χρόνο.
Στο κτίριο στεγάζονταν κυρίως μονάδες παραγωγής ενδυμάτων, καταστήματα και γραφεία, ενώ σύμφωνα με υπαλλήλους των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι απασχολούνταν στο κτίριο.
Οι σωροί των άτυχων εργατών μεταφέρονται σε κοντινό σχολείο όπου οι συγγενείς περνούν για "αναγνώριση"
Αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι πάνω από 1.000 άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας του ατυχήματος.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών ήταν γυναίκες οι οποίες εργάζονταν στις τέσσερις μονάδες παραγωγής ενδυμάτων που στεγάζονταν στο κτίριο.
Η αυριανή ημέρα θα είναι μια ημέρα πένθους για την χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει μισό εκατομμύριο δολάρια για την αποζημίωση των θυμάτων.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Μοχιουντίν Χαν Αλάμτζιρ δήλωσε ότι η κατασκευή του κτιρίου δεν είχε γίνει με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το δυστύχημα. Επίσης σημείωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.
"Σήμερα δεν θέλαμε να δουλέψουμε επειδή είχαν φανεί ρωγμές στο κτίριο. Όμως οι υπεύθυνοι των βιοτεχνιών μας ανάγκασαν να δουλέψουμε", δήλωσε μια εργαζόμενη, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάρρευση του κτιρίου και τον θάνατο τόσων ανθρώπων σε δυτικές εταιρείες.
Το Rana Plaza στην Σαβάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες,
οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark.