Στην Τουρκία θα βρεθεί στις αρχές του Μάη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, όπου θα έχει συνομιλίες για να αναλάβει η Ιαπωνία την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που θα γίνει σε τουρκικό έδαφος.
Η ανέγερση της μονάδας θα γίνει από γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο ιάπωνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα έχουν συνομιλίες για τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.
Η κοινοπραξία ανταγωνίζεται κινεζικό όμιλο στη διεκδίκηση του συμβολαίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού τεσσάρων αντιδραστήρων στη Σινόπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Διαβάστε: Ο... πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας
Η γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία προτείνει στην Τουρκία ένα αντιδραστήρα μεσαίας ισχύος Atmea-1, 1.100 μεγαβάτ. Οι εργασίες θα αρχίσουν το 2017 και ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Ο ιαπωνικός όμιλος δεν σχολίασε τις πληροφορίες της Yomiuri. Στις αρχές του Απριλίου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε διαψεύσει τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τότε στον ιαπωνικό τύπο ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε καταλήξει στην ανάθεση της κατασκευής στη γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αρχίσει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών στην επόμενη πενταετία για να μειώσει την εξάρτησή της οικονομίας της από την εισαγόμενη ενέργεια, κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράν.
Η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε το 2010 με τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.