Ιαπωνία: Θα απωθήσουμε τους Κινέζους με τη βία

“Δια της βίας” θα απωθήσει η Ιαπωνία οποιαδήποτε κινέζικη απόβαση στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το τι θα διατάξει αν Κινέζοι αποβιβαστούν στα νησιά αυτά που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί και η Κίνα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε: "είναι λογικό αν αποβιβαστούν να τους απωθήσουμε δια της βίας".

Η ερώτηση αυτή διατυπώθηκε μετά την είσοδο οκτώ κινεζικών πλοίων ναυτικής επιτήρησης στη ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τα νησιά που βρίσκονται στηνΑνατολική Σινική Θάλασσα και το Πεκίνο ονομάζει Ντιαογού. Ο κινεζικός στολίσκος εισήλθε στα χωρικά ύδατα των νησιών Σενκάκου που διοικούνται από την Ιαπωνία τη στιγμή που, στο Τόκιο, σχεδόν 170 Ιάπωνες κοινοβουλευτικοί επισκέπτονταν το μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο αποτελεί για το Πεκίνο σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο ανέβηκε όταν η Ιαπωνία αγόρασε τρία απ' αυτά τα πέντε νησιά από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους. Έκτοτε η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα στη ζώνη αυτή. Συνήθως παραμένουν μερικές ώρες πριν αποπλεύσουν.

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην Κίνα", αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο κλήθηκε για να παραλάβει αυτή τη διαμαρτυρία.