Περικοπές στα μπόνους των υπαλλήλων του Βατικανού

Ο πάπας Φραγκίσκος πιθανότατα θα περικόψει το μπόνους που δίνεται κατά παράδοση στους περίπου 4.000 υπαλλήλους σε ειδικές περιστάσεις, όπως σε περίπτωση θανάτου ή την εκλογής πάπα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το κατά πόσο θα δοθεί αυτό το "δώρο" καθώς “οι επιπρόσθετες δαπάνες μπορεί να είναι κάτι το φυσιολογικό σε περιόδους αφθονίας, όμως σήμερα δεν ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο". 

Ο νέος ποντίφικας μέσα σε ελάχιστο διάστημα από την εκλογή του, τον περασμένο μήνα, απέκτησε φήμη για την απλότητα και την ολιγάρκειά του.

Μάλιστα, επέλεξε το όνομά του για να τιμήσει τον άγιο που προτίμησε να χαρίσει τα πλούτη του και να ζήσει φτωχός και  προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια πιο ταπεινή εικόνα του αξιώματός του αποφεύγοντας τα παπικά διαμερίσματα και τα πολυτελή άμφια.

Είχε μάλιστα ζητήσει από τους συμπατριώτες του στην Αργεντινή να μην ταξιδέψουν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν την ενθρόνισή του και αντί για αυτό να δωρίσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα τα χρήματα που θα ξόδευαν.

Ο τέως πάπας Βενέδικτος έδωσε στους υπαλλήλους 500 ευρώ και ρεπό μίας ημέρας για να γιορτάσει το ότι έγινε 80 ετών.

Όταν πέθανε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, το 2005, και εξελέγη ο Βενέδικτος, οι εργαζόμενοι είχαν πάρει μπόνους 1.500 ευρώ ο καθένας.