"Με τη φωτιά" παίζει η Δύση, καθώς χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα, όπως ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Απολύτως ήρεμος εμφανίστηκε ο Σύρος πρόεδρος στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια. Ενώ ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2014 ή και παραπάνω.
Και προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, ειδικά στη γειτονική Ιορδανία, την οποία κατηγορεί ότι εκπαιδεύει αντάρτες και ότι διευκολύνει την είσοδο "χιλιάδων" από αυτούς στη Συρία.
"Η φωτιά δε θα σταματήσει στα σύνορά μας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ιορδανία είναι και αυτή εκτεθειμένη (στην κρίση), όπως η Συρία", δήλωσε.
"Η Δύση έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά το γεγονός ότι χρηματοδότησε στις αρχές της την Αλ-Κάιντα, στο Αφγανιστάν. Σήμερα κάνει το ίδιο στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού και θα το πληρώσει ακριβά στην καρδιά της Ευρώπης και στις ΗΠΑ", προειδοποίησε ο Άσαντ.
Ο Σύρος πρόεδρος έκανε ανοικτή αναφορά στη βοήθεια, που είχε χορηγήσει η Ουάσινγκτον στη δεκαετία του 1980 στο Αφγανιστάν, στους μουτζαχεντίν, που μάχονταν κατά της σοβιετικής κατοχής. Από αυτούς τους πυρήνες αναδύθηκε και η Αλ Κάιντα.
"Η Δύση δε γνωρίζει ότι η τρομοκρατία αυτή θα στραφεί εναντίον της. Πολεμούν την Αλ Κάιντα στο Μαλί και την υποστηρίζουν στη Συρία. Είναι μια πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών", πρόσθεσε αναφερόμενος στη γαλλική επέμβαση στην αφρικανική χώρα.
Ενώ απέρριψε μια ενδεχόμενη διεθνή ανθρωπιστική επέμβαση, σε μια χώρα που αριθμεί πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους και η οποία αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη τροφίμων, ο 'Ασαντ υποστήριξε ότι αυτό "θα είχε στόχο αποκλειστικά και μόνο την καταστροφή των Σύρων, γιατί θα καθιστούσε τη Συρία μια χώρα εξαρτημένη από το εξωτερικό".
200 επιπλέον στρατιώτες στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ιορδανία
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επιπλέον 200 στρατιώτες στην Ιορδανία για να βοηθήσουν στην αποτροπή της διάχυσης της κρίσης από τη Συρία.
Τα αμερικανικά στρατεύματα θα λειτουργούν παράλληλα και επικουρικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας, "ώστε να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους και να προετοιμαστούν για μια σειρά από πιθανά σενάρια", ανέφερε ο υπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ.