Νέο σκάνδαλο “Γουότεργκεητ” στη… Βουλγαρία

Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, τύπου "Γουότεργκεϊτ", ταράζει τα  νερά της προεκλογικής πολιτικής σκηνής στη γειτονική Βουλγαρία. 

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Σωτήρ Τσάτσαροφ, διέταξε σήμερα  την ανάκριση πέντε υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών - προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ανάμειξή τους σε παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές που αφορούν πολιτικούς, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους σημαντικούς παράγοντες.  

Τα στοιχεία έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, στις 28 Μαρτίου, ότι έχει παραδώσει στην Γενική Εισαγγελία σχετική ανυπόγραφη επιστολή, που έφτασε στα χέρια του, με στοιχεία και λεπτομέρειες  περιπτώσεων παράνομων υποκλοπών, τις οποίες φέρεται να πραγματοποιούσαν υπάλληλοι του βουλγαρικού υπουργείου.

Η υπόθεση απέκτησε τη φήμη του βουλγαρικού "Γουότεργκεϊτ", μετά τη δημοσιοποίηση ενδείξεων για παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων του τέως προέδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και του διαδόχου του Ρόσεν Πλέβνελιεφ, της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και άλλων Βούλγαρων αξιωματούχων. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος και έφερε στη δημοσιότητα την υπόθεση, ως κύριος υπεύθυνος για την παράνομη παρακολούθηση διαφόρων προσώπων κατονομάζεται ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ.

Εκτός των δύο προέδρων της Βουλγαρίας, του ίδιου του Στανίσεφ και άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης, στον κατάλογο με τα πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση περιλαμβάνεται και ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ (σ.σ. οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Τσβετάνοφ ήταν αρκετά τεταμένες, στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ).

Σήμερα, ο αρμόδιος για την έρευνα εισαγγελέας είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι ο κ. Τσβετάνοφ έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην υπόθεση με το επιχείρημα ότι υπήρξε πολιτικός παράγοντας στο υπουργείο ενώ για τις τεχνικές επιχειρήσεις υπεύθυνοι ήταν άλλοι.